Изследване на цените, направено от сайта Cable.co.uk, установи, че един гигабайт мобилни данни (1GB) струват $0,26 в Индия и $6,66 във Великобритания. Проучването сравнява ценообразуването за пренос на мобилни данни в 230 страни по света. Великобритания се класира на 136-о място в списъка. Глобалната средна стойност в тази класация е $8,53 за 1GB.

Според доклада САЩ има една от най-скъпите тарифи със средна цена 12,37 долара за същото количества данни, пише BBC.

"Въпреки здравословния пазар в Обединеното кралство, проучването ни разкри, че държави от ЕС като Финландия, Полша, Дания, Италия, Австрия и Франция плащат малка част от сумата, която дава Великобритания. Ще е интересно да видим дали цените ще се променят с оглед на ситуацията с Brexit", каза Дан Хоудъл, анализатор на телекомуникационната компания Cable.

Най-евтиният мобилен интернет в Западна Европа е във Финландия със средна цена от $1,16 за един гигабайт. Дания, Монако и Италия предлагат пакети под 2 долара. В Запада Европа има 15 страни с по-ниски цени за пренос на мобилните данни от Великобритания.

Петте държави с най-евтин интернет
страна цена за 1GB
Индия $0,26
Киргистан $0,27
Казахстан $0,49
Украйна $0,51
Раунда $0,56
   
Петте държави с най-скъп интернет
Зимбабве $75,20
Екваториална Гвинея $65,83
френската територия остров Света Елена $55,47
британските Фолкландските острови $47,39
Джибути $37,92


В България средната цена е $7,15, като са сравнени 26 различни мобилни плана.В Източна Европа цените са най-ниски в Полша с $1,32 за гигабайт и Румъния - $1,89 и Словения - $2,21.

Мобилният интернет излиза най-скъпо в Зимбабве  - средно $75,20 за 1GB.

В Африка се срещат както най-ниските, така и най-скъпите интернет услуги.

Азиатските страни са половината от първите 20 държави с най-евтин интернет. Там само Тайван, Китай и Южна Корея плащат повече от средното.

"Някои страни имат отлична мобилна и фиксирана широколентова инфраструктура и доставчиците са способни да предлагат големи количества данни, което намалява цената на гигабайт. Други, с по-малко напреднали широколентови мрежи са силно зависими от мобилните данни и икономиката", според Дан Хоудъл.

Той допълва още, че страните с най-високи цени са тези, в които освен, че инфраструктурата не е достатъчно добра, потреблението също е много малко.