IRL на интернет жаргон означава "в реалния живот" (in real life - англ.). Немалка ирония има обаче в това да кръстиш така социална мрежа, в която, оказва се, почти никой от 20-те милиона потребители не е истински.

Именно такъв е случаят с платформата IRL, която прекратява своята дейност след набирането на сериозен капитал от инвеститори и пазарна оценка над 1 млрд. долара, пише TechCrunch.

Контекст: Целта на IRL беше да помага на младежите от Gen Z да организират събития - като алтернатива на Facebook, който не е сред любимите платформи на тази демографска група.

Илон Мъск обмисля създаването на нова социална мрежа

Илон Мъск обмисля създаването на нова социална мрежа

Платформата за социални медии ще е в отговор на пропагандата и фалшивите новини

През 2021 г. група инвеститори, начело със SoftBank, наляха 170 млн. долара в IRL, като така стойността на компанията се изчисляваше на впечатляващите 1,17 млрд. долара. Това я направи "еднорог".

Детайли: Около набирането на тези средства в Борда на директорите на IRL започнали да се съмняват в твърденията на основателя Ейбрахам Шафи, че платформата има 20 млн. активни потребители всеки месец.

Последвало вътрешно разследване, което установило, че 95% от тези профили са "автоматизирани". Комисията за ценните книжа и борсите на свой ред започна проверка за евентуални нарушения на законодателството.

През април тази година Шафи беше отстранен от управлението на компанията.

Социалните мрежи с най-много потребители в света

Социалните мрежи с най-много потребители в света

Meta има контрол върху четири от петте най-широко използвани платформи

Още нещо: През миналата година IRL съкрати една четвърт от служителите си. В писмо до екипа на компанията Шафи призова подчинените си "да се адаптират" и "да бъдат дисциплинирани": "Да бъдеш една от тези знакови компании е като да спечелиш злато на олимпийските игри, даже може би е по-трудно. Както е с Игрите, знаем, че повечето хора не искат да бъдат олимпийски спортисти. По същия начин, не всеки иска да върви по нашия път. За тези, които искат да достигнат отвъд лимитите си и да открият на какво са способни - тази култура е за вас!".

Очевидно всички изпълнителни директори на провалени компании имат леки проблеми с мегаломанията.

Петте най-ценни европейски технологични компании

Петте най-ценни европейски технологични компании

Технологичната индустрия в Европа регистрира продажби от €1,5 трилиона

Какво следва: В същото съобщение Шафи твърди, че компанията "има повече от достатъчно пари, за да издържи голяма част от 2024 г.". По това време служители коментираха пред медиите, че IRL има над 100 млн. долара в банката.

Не е ясно колко от тези пари са останали към сегашния момент, но решението на Борда е те да бъдат върнати на акционерите.