Някои от най-големите потребители на чипове в света като гигантите Apple, Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google), се присъединяват към водещите им производители, за да създадат нова лобистка група, която да настоява за държавни субсидии за връщане не продукцията им в САЩ, предаде Reuters.

Новосформираната коалиция се нарича Semiconductors in America. Освен включващите се сега компании, в нея вече членуват Amazon и Intel. От компанията на Джеф Безос оповестиха, че са поискали от американските законодатели да предоставят финансиране по Закона за чипове за Америка в размер на 50 млрд. долара. Байдън обеща да поиска Конгресът да отпусне въпросната сума.

"Надеждното финансиране на Закона за чипове за Америка би помогнало на САЩ да изгради допълнителния капацитет, необходим за създаването на по-устойчиви вериги за доставки, за да се гарантира, че критичните технологии ще бъдат там, когато имаме нужда от тях", заяви групата в писмо до Конгреса.

Глобалният недостиг на чипове силно засегна производителите на автомобили, като Ford, която заяви, че може да намали наполовина производството през второто тримесечие.

Затова и лобистите на автомобилната индустрия настояват администрацията на Байдън да осигури доставки на чипове за тях. През миналата седмица обаче стана ясно, че управляващите не са склонни да използват закона за националната сигурност за пренасочване на компютърни чипове към производители на автомобили, тъй като това може да навреди на други индустрии.

Технологичните компании като Apple също са засегнати от недостига на чипове, но далеч по-малко сериозно от автомобилните производители.

Производителят на iPhone заяви миналия месец, че ще загуби от 3 до 4 милиарда долара продажби през текущото тримесечие, приключващо през юни, поради недостиг на чипове, но това се равнява на само няколко процента от 72,9 милиарда долара, каквито са очакванията на анализаторите за постъпленията през третото фискално тримесечие.