Консорциумът IGA, който строи най-голямото летище в света в Истанбул, изглежда има сериозни финансови проблеми, които заплашват реализацията на мегапроекта.

IGA преговаря с банки за 1 млрд. евро нови заеми, за да завърши първата фаза на новото летище, съобщават източници на Bloomberg.

Правителството обмисля как да подкрепи консорциума, включително като отложи за неопределено време плащането на договорения годишен наем от 1 милиард долара за срок от 25 години (предвидено в договора за изграждане на летището).

Как новото летище на Истанбул ще засегне България?

Как новото най-голямо летище в света ще засегне България?

Откриването му ще бъде през тази година

"Ние не сме в състояние да кажем "нека ги оставим да го построят или да ги оставим да фалират". Важното е, че ситуацията остава управляема, като същевременно се защитават правата и интересите на обществеността", заяви министърът на транспорта Ахмет Арслан.

Досега никой не предполагаше за финансовите проблеми на консорциума, съставен от фирми, считани за приятелски настроени към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Други турски корпорации също срещат нарастващи финансови затруднения поради дълг в чуждестранна валута, а големи турски компании, сред които Yildiz Holding - собственикът на производителя на захарни изделия Ülker, публично поискаха да се преструктурират.

Корпоративният външен дълг в Турция се равнява на около 40% от икономическата продукция.

Дори и финансовите проблеми да бъдат решени, изпълнението на проекта поражда множество предизвикателства. Най-голямото от тях е превръщането на област от влажни зони, която е по-голяма от Манхатън, в комплекс от сгради и писти, които да могат да обслужват по 200 милиона пътници годишно. Новото летище трябва да бъде официално открито през октомври.

Президентът Ердоган промотира летището като проект за следващите поколения и върховно постижение на 16-годишното му управление. Той твърди, че възможността Турция да бъде домакин на най-голямото летище в света е разстроило чуждите сили толкова много, че те са подхранили уличните протести срещу Ердоган в миналото, с единствената цел да провалят проекта.