Производителят на оптична техника "Оптикс" обяви за инвестиция в размер на 20 милиона лева в нова база в Панагюрище. От компанията, която изнася в 45 държави, коментираха за Money.bg, че "новото производство ще позволи допълнителното разширяване на дейността. Инвестицията ще помогне за оптимизацията на логистичните разходи, за подобряване както на организацията, така и на производството и за повишеине на ефективността с минимум 20%".

Цялото производство ще бъде преместено в обща сграда с площ 7 000 кв.м, която е в процес на ремонт. 

Припомняме, че миналата година специализираната в производството на оптични изделия с военно и гражданско предназначение компания откри производствено-развоен център в Пловдив, след инвестиция в размер на 10 милиона лева. Тогава от компанията обявиха и разкриването на 100 нови работни места, сред които за инженери в развойната дейност

"Оптикс" инвестира 10 милиона лева в Пловдив и отваря 100 нови работни места

Производител на оптична техника за армията и полицията отваря завод за 10 млн. лв. в Пловдив

Компанията открива 100 работни места в Града под тепетата

Едно от по-големите имена сред клиентите на "Оптикс" е американската SpaceX

Снимка 577618

Източник: SpaceX

Към днешна дата предприятието разполага с над 150 000 кв. м собствена земя и над 42 хил. кв. м. застроена площ, която е съвременно оборудвана за целите на производството. Дружеството е единственото у нас, което разработва и произвежда пълната гама специална оптика за нуждите на армията, полицията и на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Frontex.

За своята 25-годишна история фирмата се е утвърдила като водещ български и европейски производител на оптични, оптико-механични и оптико-електронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение, като работи в над 45 страни по света. Едно от по-големите имена сред клиентите на "Оптикс" е американската SpaceX на милиардера Илон Мъск.

"Новият ни инвестиционен обект е пряко свързан и с дългосрочната стратегия на "Оптикс" за устойчиво развитие, а целите на компанията са цялото оптично производство от различните технологични зони да бъде събрано на едно място и да бъде удвоено през следващите 5 години", коментират от дружеството.

Компанията се гордее с ниската енергоемкост на производството, като едва 3% от разходите отиват за електричество.

През последните години панагюрската компания увеличава оборота си с близо 13%. Една от причините за това е желанието на европейски и американски компании да започнат да търсят доставчици и партньори по-близко до дома и да намалят своята зависимост от Азия. Тази тенденция е допълнително засилена от войната в Украйна, която се явява още една възможност за разширяване на броя клиенти на "Оптикс".

Българската „Оптикс“ откри ново производство в Панагюрище

Български производител на оптична техника, изнасящ в 45 държави, откри ново производство в Панагюрище

Размерът на инвестицията все още не е обявен, но е най-големият за компанията в града