Германският инженерен гигант Robert Bosch си е поставил за цел да се бори с острия недостиг на чипове и със зависимостта на Европа от вноса на такива от Азия и САЩ.

За целта компанията откри завод за производство на полупроводници на стойност от 1 милиард евро или 1,2 милиарда долара, съобщава Bloomberg. 

Първите чипове, които ще излязат от фабриката, намираща се в близост до Дрезден, ще бъдат използвани още следващия месец за производството на потребителска електроника. Производството на тези за автомобилната индустрия трябва да започне през септември.

Работата по базата започна преди три години, като към момента в нея са наети около 250 души. Очаква се в бъдеще там да работят 700 души. Новият завод е разположен на площ колкото 14 футболни игрища.

Заради дефицита на чипове: Intel инвестира $20 милиарда в нови заводи

Заради дефицита на чипове: Този гигант инвестира $20 милиарда в нови заводи

Двата нови завода на компанията се очкава да са готови към 2024 г. и ще бъдат в Аризона

"Няма бързо решение на ситуацията, като повишаването на производствения капацитет изисква време", коментира Хералд Крюгер, който е член на борда на директорите в Bosch. "Въпреки това новата фабрика ще помогне за освобождаването на нов капацитет, а всеки чип е добре дошъл", допълва той.

Производствената база е от голямо значение за Европейският съюз, тъй като той зависи основно от импорта на чипове. Плановете на Брюксел са до края на десетилетието съюзът да може да осигурява поне 20% от необходимия му обем полупроводници.