В контекста на глобалния недостиг на полупроводници, който в началото на седмицата стана още по-тежък след запалването на завод на Renesas в Япония, Intel обяви, че ще инвестира 20 милиарда долара за изграждането на две нови фабрики за чипове, наречени Fabs, в Чандлър, Аризона.

Очаква се те да отворят врати през 2024 г., а акциите на гиганта поскъпнаха с цели 5% след оповестяването на новината.

Съобщението е сред първите публични обръщения на новия изпълнителен директор на компанията Пат Гелсинджър. Пазарите го приеха като сигнал, че Intel ще продължи да се фокусира върху производството по време на индустриалните промени, които накараха конкурентите ѝ да разделят дизайна на чипове и производството им.

"Intel е и ще остане водещ разработчик на технологични процеси, основен производител на полупроводници и водещ доставчик на силиций в световен мащаб", каза Гелсинджър.

Освен това от гиганта оповестиха, че влизат в партньорство с IBM за подобряване на логиката на чиповете и технологиите за опаковане, което "ще повиши конкурентоспособността на американската полупроводникова индустрия и ще подкрепи ключови американски правителствени инициативи".

Понастоящем Intel управлява четири фабрики в САЩ. В допълнение към тази в Аризона, която преминава през разширяване, компанията има мощности в Масачузетс, Ню Мексико и Орегон. Тя също така произвежда чипове в Ирландия, Израел и има една фабрика в Китай.

Intel също заяви, че ще действа като "леярна", т.е. като производствен партньор за други компании за чипове, които се фокусират върху дизайна на полупроводниците, но се нуждаят от производител. От гиганта оповестиха, че отделът им, занимаващ се с това, ще се казва Intel Foundry Services и ще бъде ръководен от Рандхир Тхакур, настоящ старши вицепрезидент на Intel.

Гелсинджър заяви, че този бизнес на компанията ще се конкурира на пазар, който потенциално ще струва 100 млрд. долара до 2025 г. и ще произвежда набор от чипове, включително чипове, базирани на ARM технология, които се използват в мобилни устройства, и които се конкурират с предпочитаната от Intel технология x86.

Според слайд, показан от Intel, компании като Amazon, Google, Microsoft и Qualcomm, могат да бъдат сред играчите, възползвали се от тази услуга. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела се появи в обръщението на Гелсинджър в знак на подкрепа за решението на производителя на чипове.

"Леярните" на Intel ще предложат алтернатива на азиатските фабрики за чипове, но ще са базирани в САЩ и Европа.

През годините Intel изгуби някои от предимствата си в производството на полупроводници за сметка на базираните в Азия конкуренти, най-вече TSMC. Най-модерните чипове на Intel използват 14-нанометров или 10-нанометров процесор, проектирани и произвеждани в собствените производствени мощности на компанията.

Но другите участници на пазара, включително клиенти на Intel като Apple и конкуренти като AMD, просто проектират процесора, след което го произвеждат във фабриките на други компании. Тези фабрики за чипове, като TSMC и Samsung, използват по-усъвършенстван 5-нанометров процес, който е по-добър, тъй като повече транзистори могат да се поберат в чип със същия размер, повишавайки мощността и ефективността.