48 милиона евро - толкова ще плати компанията, която оперира най-голямото летище в Румъния "Анри Коанда" в хода на строежа на втория терминал в град Отопени. Обезщетенията от Bucharest Airports National Company ще отидат за 1000 собственици на земи, засегнати от експроприациите за завършване на новия терминал, пише Romania Insider.

Пътническият терминал на международното летище е само част от големия проект, който  включва паркинг, движещи се пътеки, пътища, а общата инвестиция е над 1 милиард евро.

Летището, обслужващо столицата Букурещ, сега разполага само с един терминал. Предвидено е вторият да бъде на няколкостотин метра от сегашния. Планирано е проектът да бъде завършен след пет години.

Междувременно трафикът на летището се е сринал с над 70% през 2020-а, в сравнение с предходната година, което не е изненадващо на фона на пандемията от COVID-19 и ограниченията за пътуване, които силно повлияха на туристическата индустрия.

По-голямата част от трафика през 2020 г. е регистриран през първите два месеца на годината преди началото на пандемията. През април, по време на карантината в страната, само 20 000 пътници са преминали през летището, сочат данни на летищата в Букурещ, цитирани от Ziarul Financiar.