След дълго забавяне, в Румъния стартираха довършителните строителни работи по строежа на фабрика за устройства за съхранение на енергия. Предприятието е разработено от чешката група Tesla и ще бъдат готово до средата на 2025-а година, съобщава Romania Insider. Предвидената инвестиция в проекта е около €90 милиона.

Преди две години Душан Личардус, който е съосновател и председател на борда на директорите на групата Tesla в Чехия, заяви пред румънското издание Ziarul Financiar, че строителната площадка трябва да бъде открита в началото на 2023-а. Продължителността на строителството се оценяваше на около година.

Румъния спечели дело за €330 милиона, заведено от фалиралия застраховател Astra

Румъния спечели дело за €330 милиона: фалирал застраховател твърди, че властите са унищожили бизнеса му

Причина за заведеното дело е "неравнопоставено третиране на инвеститорите"

През февруари тази година Личардус обяви, че фабриката ще бъде готова тази година. Предприемачът обеща разкриването на 200 работни места. Последният, засега окончателен срок по пускането на производството, е лятото догодина.

Снимка 637202

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

В румънската фабрика Tesla ще произвежда батерии за съхранение на електрическа енергия и системи за жилищни, търговски и индустриални сегменти, включително батерии за електрически автомобили. Заводът е проектиран да достигне годишен оборот от €1 милиард и производствен капацитет от 2 GWh.

Чешката група Tesla навлезе в Румъния, като създаде компанията Tesla Energy Storage през май 2022 г.

На 8 декември 2022 г. румънското министерство на финансите одобри искането на компанията за €40,8 милиона държавна помощ по схема, насочена към подпомагане на големи инвестиции с голямо икономическо въздействие за страната и региона.

Жилищното строителство в Румъния се срина с близо 30% в началото на годината, за разлика от цените

Жилищното строителство в Румъния се срина с близо 30% в началото на годината, за разлика от цените

Това се случва дори в района на Букурещ