Броят на завършените жилища в Румъния се е сринал с 25,9% на годишна база до 11 360 през първото тримесечие на годината. Това сочат данни, публикувани от статистическата служба INS. Това е най-ниският брой жилищни единици, отчетен през първото тримесечие от 2018 г., пиша румънските медии.

Жилищният пазар на Румъния претърпя леко свиване през 2023 г. (2,6% по-малко завършени домове, въпреки 0,9% по-голям обем строителни работи за жилищни сгради), след умерен ръст от 2,7% на годишна база през 2022 г. и 2,5% увеличение на обема на строителните работи.

Цените на жилищата в големите градове в Румъния стигат двуцифрен ръст и в Букурещ не е най-скъпо

Цените на жилищата в големите градове в Румъния стигат двуцифрен ръст и в Букурещ не е най-скъпо

Средната заявена цена за нови жилищни имоти в най-скъпия град достигна 2 960 евро/кв.м

По-малкият брой жилища, построени през първото тримесечие на 2024 г., потвърждава до известна степен свиването от 34,1% на годишна база в обема на строителството. Това доведе до неочакван общ спад от 7,1% на годишна база в обема на дейността на фирмите през периода.

Регионите, в които е отчетен най-рязък спад, са Югоизточен (-41,6% на годишна база) и Централен (-38,5% на годишна база). В района Букурещ, който концентрира 27,8% от общите жилища, отчетени през първото тримесечие, също е свидетел на голям годишен спад от 32,4%.