Германският производител на авточасти Continental завърши първата фаза на втората си фабрика в сръбския Нови Сад, предават сръбските медии, цитирайки официално съобщение от кабинета на сръбския президент.

Фабриката ще бъде завършена за около година, най-вероятно през септември 2022-а, и ще отвори между 600 и 700 нови работни места. През месец март тази година Continental откри първата си фабрика в Нови Сад след инвестиция от 140 милиона евро, която включва и новия завод.

Continental отвори завод за 140 милиона евро в Сърбия

Един от най-големите производители на авточасти отвори завод за €140 милиона в Сърбия

Там ще бъдат наети около 500 души

Първата фабрика вече произвежда усъвършенствани електронни системи за управление на превозни средства и нае персонал от 150 души.

От март 2018-а година германската компания има сериозно присъствие в Сърбия. Тя управлява център за изследване и развитие (R&D) в Нови Сад, а освен това има и завод за задвижващи системи на превозни средства в град Суботица, Северна Сърбия.

На завършването на първата фаза от строителството на новата фабриката, чието изграждане започна през юни тази година, присъства президентът на Сърбия Александър Вучич. Той заяви, че "това ще бъде най-голямата фабрика в Сърбия, а Continental ще бъде най-големият инвеститор в страната".

Германска компания за производство на авточасти отваря втора фабрика в Северна Македония

Германска компания за производство на авточасти отваря втора фабрика в Северна Македония

B cвeтoвeн мaщaб Drаехlmаіеr yпpaвлявa нaд 65 завода в нaд 20 cтpaни

"Приносът на Continental към БВП ще бъде над 2%, какъвто няма друга компания. Това наистина е нещо много голямо за Сърбия и ще бъде повратна точка в развитието на страната ни", подчерта Вучич.

Той добави, че се опитва да убеди ръководството на Continental да построи и трета "високотехнологична гигафабрика" в Сърбия и тя да бъде в град Ниш. За целта се обещава сериозна държавна подкрепа.

Германската компания Continental е основана през 1871-а година. Тя оперира в 59 страни и в нея работят над 240 000 души. Производството включва спирачни системи, електроника, оборудване за безопасност, части от задвижващата система, каросерии на автомобили, гуми и други компоненти за автомобилната и транспортната индустрия.

Китайски гигант в производството на авточасти отваря завод и 800 работни места в Сърбия

Китайски гигант в производството на авточасти отваря завод и 800 работни места в Сърбия

Компанията е сред най-големите доставчици на интериорно оборудване за автомобили