Ford Motor Co. и корейската енергийна компания SK Innovations инвестират $11,4 млрд. в два огромни производствени кампуса за електромобили, които ще създадат над 10 хил. нови работни места. Това е най-голямата инвестиция на Ford в 118-годишната история на производителя, пише CNN.

Ford ще вложи $7 млрд. в производствените съоръжения. Инвестицията е част от планираните $30 млрд. до 2025 г. за прехода към електрическа мобилност. Компанията очаква до средата на десетилетието 40 процента от продажбите ѝ да се формират от електромобили, а до края на 2030 г. всички те да са с батерии.

И двата кампуса ще бъдат в САЩ - единият в Кентъки, а другия в Тенеси. Общо, ще бъдат изградени три завода за батерии и един за електрически пикапи. В тях ще работят между 10 хил. и 11 хил. души.

Производствените мощности в Тенеси ще носят името "Града на Синия овал" - референция към логото на компанията. Те ще се разпрострират на почти 15 кв. км, или три пъти размера на комплекса на компанията в Мичиган. Там ще работят 5 800 души, които ще са заети в производството на батерии и електрически пикапи от F-серията. Комплексът там може и да бъде разширен допълнително в бъдеще, каза главният оперативен директор Лиса Дрейк.

В Кентъки съоръженията ще носят името BlueOvalSK Battery Park и там ще бъдат произвеждани батерии в два идентични завода, намиращи се един до друг.

Очаква се заводите д азапочнат работа през 2025 г.