Българо-германското дружество Fraport Twin Star Airport, която планира да инвестира над €50 милиона в българското летище Бургас, както и над €20 милиона в летище Варна през следващите пет години, съобщава SeeNews, цитирайки  представител на компанията. 

Компанията, която е концесионер на двете летища на българското Черноморието, "ще финансира пет основни проекта на летище Бургас между 2022 и 2026 година", потвърди Цветомир Стефанов, който е ръководител на отдел PR и корпоративни комуникации в изявление по имейл.

Първият проект включва изграждането на фотоволтаична централа за производство на електроенергия за нуждите на летището. Освен това компанията ще завърши разширяване на платформата и ще инсталира ново осветление. Летищният оператор ще разшири обслужваната зона и ще изгради зала за поддръжка на авиотехника. 

Fraport инвестира над 12 милиона лева в черноморските ни летища през 2020 година

Fraport инвестира над 12 милиона лева в черноморските ни летища през 2020 година

Какви строителни дейности ще се извършват на летищата във Варна и Бургас?

Концесионерът планира още рехабилитация на пистата на летището, както и обновяване на зоните на Терминал 1. Предвижда се и разширяване на Терминал 2 за заминаване.

Успоредно с това компанията планира ново перонно осветление и рехабилитация на пътеката за рулиране на летище Варна. Основните проекти включват още изграждането на фотоволтаична централа за собствените нужди на летището, както и рехабилитация на Терминал 2 и ключови зони на перона и пътеките за рулиране. Операторът на летището възнамерява да построи и нова сграда на пожарната.

Fraport Twin Star се ангажира да инвестира общо €413 милиона в двете летища през целия период на концесионния си договор. От началото на договора компанията вече е инвестирала над €101 милиона в летището в Бургас и около €107 милиона в летището във Варна.

През септември концесиите на Fraport Twin Star за двете летища бяха удължени с пет години до 10 ноември 2046 година.

Компанията е 60/40 съвместно дружество на германската Fraport и българската BM Star.

Летище София търси проектант за обновяване на Терминал 2: кога и какво ще се промени?

Летище София търси проектант за обновяване на Терминал 2: кога и какво ще се промени?

Над 140 милиона лева ще бъдат инвестирани в аеропорта до 2027 година