Шведският мебелен гигант Ikea планира да покрие всеки сантиметър покривно пространство в своите 10 австралийски мегамаркета със соларни панели. Паркингите на обектите също ще бъдат покрити с панели, където това е възможно, пише Bloomberg.

Планът на компанията е да въведе и големи батерии, които да съхраняват енергията, като излишната мощност ще може да се предава обратно към мрежата.

"Тук става въпрос за използването на нашите търговски сгради, така че да бъдем част от производството на чиста енергия в общността. Ние проучваме какво би могло да означава това в бъдеще - че това е Енергията на Ikea (Energy by Ikea). Това означава, че в същината си ние ще станем и компания за производство на енергия", посочва в интервю Ян Гардберг, изпълнителен директор на Ikea за Австралия.

Инвестициите за чиста енергия достигнаха $282 млрд. през 2019 година

Инвестициите за чиста енергия достигнаха $282 млрд. през 2019 година

До 2030 г. са планирани нови ВЕИ мощности за близо $1 трлн.

Ikea инвестира във възобновяеми енергийни източници вече повече от десетилетие, а най-големият франчайзополучател - Ingka Group - е на път да генерира повече възобновяема енергия, отколкото консумира тази година, след като инвестира около 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) във вятърна и слънчева енергия през последното десетилетие.

Компанията планира да открие пилотния проект в един от австралийските си магазини в сътрудничество с местните власти. Към момента обаче не са налице повече подробности, понеже проектът все още не е финализиран.

Компанията предвижда подобни проекти и в други страни. Изборът на Австралия за начало обаче не е изненадващ, защото страната континент може да се похвали с изобилие от слънчева светлина.

IKEA купува дял от 80% в седем румънски вятърни централи

IKEA купува дял от 80% в седем румънски вятърни централи

Сделката е в размер на 136 милиона евро