Kaufland България открива своя 13-и хипермаркет в София. Това е и първият зелен филиал на веригата, който е изграден изцяло според най-новите стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство и е оборудван с редица щадящи околната среда системи. Инвестицията за новия обект на веригата надхвърля 35 милиона лева, като с откриването на новия магазин общият обем на инвестициите на компанията в столицата надвишава 335 милиона лева. Броят на обектите на Kaufland у нас стават 63.

"Днес откриваме най-модерния и зелен хипермаркет на Kaufland България, с който уверено продължаваме експанзията си в София. С всички внедрени иновативни технологии в него, хипермаркетът в "Горубляне" реализира на практика политиките за устойчиво развитие на нашата компания", коментира главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

Снимка 589104

По време на официалното събитие, столичният кмет Йорданка Фандъкова връчи на представителите на компанията специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата.

"Тази инвестиция съвпада с разбирането ми за инвестиции в града - зелени и устойчиви. Паркът, който е изграден заедно с магазина, създава уютна среда. Използването на зелена енергия е ключово за енергийната независимост, за което насърчаваме всеки бизнес", заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Kaufland купи Софийските централни хали срещу 35 милиона лева

Kaufland купи Софийските централни хали срещу 35 милиона лева

Ще бъде ли запазен обликът на емблематичната столична сграда и как ще изглежда отвътре?

Сред специалните гости на днешното откриване бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, временно изпълняващият длъжността посланик на Германия Ирене Планк и главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев.

Новият хипермаркет е първият изцяло "зелен" магазин на Kaufland у нас. От веригата подчертават, че той е изграден според най-модерните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство, оборудван е с редица щадящи околната среда системи и се захранва със 100% "зелена" енергия. Хипермаркетът има иновативна климатична система, която се захранва с остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения и не използва фосилни горива.

На покрива на новооткрития обект предстои да бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% собствените нужди на хипермаркета на годишна база. Чрез тази мярка компанията ще реализира целта си да намали с 15% годишния си разход на електроенергия през 2023 година, чрез собствена соларна инсталация, понижавайки въглеродните си емисии с над 100 т. годишно.

Над 95% от доставките до хипермаркети в Kaufland, включително в новоткрития обект, се извършват с камиони, задвиждани с природен газ.

Снимка 589105

Имотът, върху който е построен магазинът, е над 15 000 кв. метра, от които над 2500 кв. м. са търговска площ. Разгърнатата застроена площ на сградата е над 10 300 кв. м. Това е вторият обект на ритейл лидера в столицата, който е разположен на два етажа, като за клиентите са предвидени 214 паркоместа. Над 6 000 кв.м. от площта на имота са превърнати в парк, в който са засадени 300 дървета и 1000 храсти.

Kaufland получи 100 милиона евро заем от ЕБВР за експанзия в Румъния и Молдова

Kaufland получи 100 милиона евро заем от ЕБВР за експанзия в Румъния и Молдова

Това разкри съветникът по сделката