Германската верига магазини Kaufland ("Кауфланд") стана собственик на Софийските централи хали, съобщи "Капитал".

Плановете на компанията да придобие емблематичната столична сграда и да създаде в нея магазин бяха оповестени в средата на 2021 г. 

Сделката обаче изчакваше "Кауфланд" да получи разрешение за реконструкция от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. За тази цел проектът за преустройство беше съобразен с редица забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности.

Така година по-късно - срещу 34.8 млн. лева Kaufland вече притежава сградата с 3435 кв. метра площ и парцела от 7 декара.

Веригата планира да "съхрани сградата",

без да бъдат извършвани промени по фасадата и без тя да бъде брандирана с името на компанията. 

 Как ще изглеждат cофийските Централни хали? Kaufland представи нов проект

Как ще изглеждат cофийските Централни хали? Kaufland представи нов проект

Следващата година емблематичната столична сграда може да има нов облик

Единствената планирана промяна отвън касае броя паркоместа, които ще бъдат увеличени от досегашните 65-66 на 76-78 броя за целта ще бъде усвоено пространството на рампата. Отвътре обаче пространството ще бъде напълно променено и адаптирано към съвременния начин на пазаруване.

Според идейната концепция по надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете й страни щандове за търговия. Така ще бъде създадено усещането за покрит градски пазар с главни и второстепенни търговски улици.

Снимка 549983

Източник: "Кауфланд"

На второто ниво над технологичните помещения е обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа. Терасата ще бъде визуално отделена от стените на сградата чрез стъклен под. На подходящо място ще бъде позициониран в стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до наши дни.

Достъпът до сутерена ще се осъществява посредством два единични травелатора, разположени успоредно на главната търговска улица. В сутерена, както и на основния етаж и на терасата, са предвидени площи за помещения на отделни търговски обекти на независими търговци. Планирано е делът на тяхното пространствено присъствие в общата площ на магазина да е по-голям, отколкото във всеки друг търговски обект на инвеститора.

Снимка 549982

Източник: "Кауфланд"

В сутерена зоната на археологическите останки и крепостната стена се предвижда да бъде оформена като "Интерактивна зона за археология и история", която с подходящо оформление на интериора да предостави възможност на посетителите да се запознаят с историята както на самата сграда, така и на античността, исторически напластена през различните епохи в централната градска част на София. Предвижда се интерактивна зона за деца, книжарница, изложбена част.

Снимка 549984

Източник: "Кауфланд"

Проектът планира и визуално възстановяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени: централен вход за посетители от бул. "Мария Луиза", страничен вход за посетители откъм паркинга към ул. "Пиротска" и вход за зареждане откъм ул. "Георг Вашингтон". Визуално ще бъде възстановена и оригиналната фасада на зазидания в момента вход откъм ул. "Екзарх Йосиф".

Сградата на Централните хали

е една от най-разпознаваемите в София. Тя е изградена през 1911 година като закрит пазар, а архитект е Наум Торбов. През 1988 година тя спира да работи с цел да бъде напълно реновирана, но остава затворена през следващите 12 години.

Kaufland в Централните хали? Дали и кога все още не е ясно

Kaufland в Централните хали в София? Дали и кога все още не е ясно

Kaufland не е собственик, няма сключен договор за сградата и няма готов технически проект, а само идейна концепция, посочват от компанията

През 2000 година Халите отварят врати отново, след като Столична община сключва споразумение с "Ащром" за управлението им. Компанията отдаваше под наем обекти на различни търговци, като приходите на дружеството й "Централни хали" годишно бяха около 4 млн. лева, а чистата печалба - около 1 млн. лева. По-късно общината излезе от управлението и едноличен собственик на сградата остана компанията.

Въпреки че се намира на ключово място в центъра на София, през последните години Халите не са толкова предпочитано място за пазаруване и губят клиенти за сметна на разположените в близост супермаркети на Lidl и Billa.