В последните десетилетия Китай е безспорен световен шампион в строителството на язовири и водноелектрически централи. Не само, че има много такива, но сред тях има и най-мощните съоръжения по отношение на генерираната електроенергия. Говорим за водноелектрическата централа "Три клисури" , разположена на най-дългата река в Евразия Яндзъ. През 2014 г. тази ВЕЦ успя да генерира достатъчно енергия за захранване на няколко милиона домове. По време на периоди на обилни валежи водноелектрическата централа е в състояние да генерира още повече електроенергия.

Неотдавна стана известно, че Китай скоро ще има още по-мощна водноелектрическа централа , способна да счупи всички досегашни рекорди. Бъдещият язовир ще може да осигурява енергия за огромен брой хора и да намали емисиите на парникови газове, които влияят зле на природата, причинявайки глобалното затопляне. Но гигантската строителна конструкцията все още е обект на силна критика, пише hi-news.ru.

10-те най-големи електроцентрали в света

10-те най-големи електроцентрали в света

Те са върховни постижения на инженерната мисъл и важна част от националната сигурност

Най-голямата водноелектрическа централа в света

Към момента най-мощната водна електроцентрала се намира в Китай и се нарича "Три клисури". За генериране на енергия съоръжението използва водните потоци на река Яндзъ, която се простира на 6300 километра.

От 2014 г. насам тя генерира до 100 милиарда kWh енергия годишно. Като се има предвид, че средният китайски дом консумира приблизително 1289 kWh годишно, това трябва да е достатъчно енергия за захранване на десетки милиони домове.

През 2020 г., когато в Китай имаше обилни валежи, водните потоци на река Яндзъ бяха толкова мощни, че водноелектрическият язовир "три клисури"(Three Gorges) произведе рекордните 111,8 милиарда kWh енергия. Смята се, че това е еквивалентно на енергията, генерирана от няколко атомни електроцентрали едновременно.

Водноелектрическата централа "Три клисури" има още една важна характеристика - това е най-тежката създадена от човека строителна конструкция в света . Това е солиден язовир, изработен от бетон, който тежи 65,5 милиона тона. Стойността му се оценява на 30,5 милиарда долара.

8 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй": Китай пусна втория си най-мощен ВЕЦ

8 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй": Китай пусна втория си най-мощен ВЕЦ

Централата е на горното течение на Яндзъ

Китай ще строи нов най-голям язовир в света

През 2021 г. Китай обяви намеренията си да създаде "супер язовир", който да бъде три пъти по-мощен от "Трите клисури". Той ще бъде разположен на река Брахмапутра, която е най-големият приток на река Ганг и се простира през териториите на Китай, Индия и Бангладеш. Ако проектът за този язовир с водноелектрическата централа може да бъде осъществен, тогава китайските власти искат до 2060 г. да постигнат въглеродна неутралност, тоест да спрат да вредят на околната среда с парникови емисии.

Звучи като страхотна идея, но този проект вече е силно критикуван. Факт е, че по време на изграждането на водноелектрическото съоръжение с язовира "Три клисури" повече от 1,25 милиона души бяха изгонени от домовете си. Освен това огромен брой животни са загубили природната си среда, защото естествените им местообитания са унищожени. Има сериозни опасения, че изграждането на новия гигантски язовир на река Брахмапутра ще нанесе допълнителни щети на хората и природата.

Неизбежна ли е войната заради водата на река Нил?

Неизбежна ли е войната заради водата на река Нил?

Разногласията около изграждащия се етиопски язовир Hydase ескалират

Освен това изграждането на такава структура усложнява отношенията на Китай със съседите. Това е така, защото Индия и Бангладеш разчитат в голяма степен на вода от река Брахмапутра и язовир може да промени водните потоци, което може да доведе до недостиг на вода. Но има доказателства , че Индия може да построи собствена водноелектрическа централа на друг приток на реката, за да компенсира загубите на воден капацитет.

Важно е да се отбележи, че споровете за водата не са само между Китай, Индия и Бангладеш. В момента Етиопия строи мощна водноелектрическа централа, наречена Hydase. Намира се на река Син Нил и след като проектът бъде осъществен, ще бъде най-голямата ВЕЦ в Африка. Изграждането на тази структура е критикувано от Судан и Египет, защото се опасяват от намаляването на собствените им водни ресурси.

Как работят водноелектрическите централи?

Изглежда, че в бъдеще ще има поне две по-мощни водноелектрически централи в света от "Три клисури". Едната ще бъде в Китай, а другата такава мощност в Етиопия.

Тези структури работят сравнително просто. Водноелектрическите централи използват вода от река или изкуствено създаден от човека резервоар, за да произвеждат електричество. Водата преминава през големи турбини, които се въртят от водния поток, подобно на колелата на воденица или вятърна мелница. Въртенето на турбините задвижва генератори, които преобразуват механичната енергия в електрическа.

Получената електрическа енергия отива в електрическата мрежа и може да се използва за захранване на домове и предприятия. След преминаване през турбините, водата се връща обратно в реката или резервоара, което прави процеса на генериране на електроенергия ефективен и екологич