От 2011 г. насам разногласията около изграждащите се етиопски язовир Hydase и водноелектрическа централа GERD Grand Ethiopian Renaissance Dam на река Нил ескалират.

Етиопия вижда язовира като решение на много от своите икономически проблеми. Очаква се язовирът, чието изграждане струва над 4 милиарда долара, да има капацитет за генериране на 5000 мегавата електроенергия, като така повече от два пъти ще нарасне произвежданият ток.

В същото време за Египет това е заплаха от хуманитарна катастрофа. Защо тези страни не могат да се споразумеят и колко е вероятно мащабна война между тях?

Към момента Кайро и Хартум не са реагирали официално. Те искат Етиопия да подпише споразумение за запълването и експлоатацията на язовира. Трите правителства проведоха редица преговори, но без признак за задоволителни решения.

Снимка 624222

Източник: Wikipedia

Безценните води

Нил е единствената река в Африка, която пресича пустинята Сахара. Долината му е мястото на формирането на древни цивилизации и все още остава важен източник на питейна вода за стотици милиони хора.

Значението на водния поток се вижда най-ясно на картата на гъстотата на населението на Египет. От повече от 105 милиона египтяни, 99,8 милиона живеят или по бреговете на реката, или в района на нейната делта.

Но Нил носи на египтяните не само питейна вода, но и богата на хранителни вещества тиня. Тези минерали са наторявали почвата по време на наводненията от векове и са осигурявали на страната високи добиви. В комбинация с топъл климат долината на река Нил е призната за една от най-благоприятните зони на планетата за селско стопанство.

По поречието на реката е построен и огромния египетски язовир с водноелектрическа централа " Гамал Насър" край южния град Асуан. Той осигурява 15% от цялата произведена електроенергия в страната.

Населението на Египет се увеличава бързо. Страната е в топ 10 по абсолютен прираст на населението и не се справя добре с осигуряването на ресурси за неговото развитие. Държавата изпитва социални и икономически проблеми. Има високо ниво на безработица и бедност. Храната е оскъдна и Кайро е много зависим от вноса на зърно.

Очевидно при тези условия всяка новина, свързана с намаляване на водния поток, ще се разглежда от Кайро като заплаха за съществуването на държавата.

Снимка 624220

Източник: Pixabay

Конфликт на интереси

Река Нил се захранва от два големи притока, Сини Нил и Бели Нил. Първият е отговорен за образуването на 85% от водното течение. Захранва се от планинската система на Абисинските планини, обхващаща почти цяла Етиопия.

Това е най-високата планинска верига в Африка. Тя блокира движението на летните мусони, които пренасят влагата от океаните към континента. Влагата се разлива тук като дъжд, което води до ежегодни наводнения.

Същите тези наводнения осигуряват на Египет необходимото ниво на вода в река Нил, както и притока на хранителна тиня. Спокойно можем да кажем, че основата на египетския просперитет винаги е била свързана с дъждовете в Етиопия.

Съвременна Етиопия много би искала да използва настоящата ситуация за собственото си развитие. Това е много бедна страна, в която 9 милиона души изпитват недостиг на храна. Тук често се случват въоръжени конфликти и сблъсъци. От 118 милиона души насаление 110 милиона нямат достъп до електрическата мрежа.

За да решат хуманитарните проблеми и да развият икономиката, етиопците изграждат водноелектрическата централа Hydase . Той трябва да стане най-голямата в Африка и да влезе в топ 10 на най-големите в света.

Средното годишно производство на електроенергия трябва да достигне 1,8 GW. Това е с 0,6 GW повече от най-голямата руска Саяно-Шушенска ВЕЦ. В Адис Абеба смятат, че това не само ще покрие недостига на електроенергия в страната, но и ще позволи излишъкът да се продава на съседи.

От своя страна рибата, която абисинците възнамеряват да уловят в язовира, ще нахрани част от гладните. А това са около 7000 тона риба допълнително годишно, или увеличение на улова с около 10%.

Етиопия няма излаз на море. Страната страда от периодични граждански войни, свързани преди всичко с безпорядъка и бедността на обществото. Въпреки това ВЕЦ-а обединява разнородното население и вдъхва надежда за промяна в живота към по-добро.

Снимка 624224

Източник: Pixabay

Войната е неизбежна

Оказва се, че за Етиопия изграждането на водноелектрическа централа е билет за по-светло бъдеще. Но за Египет, където Нил ще стане по-плитък и собствената му водноелектрическа централа в Асуан ще стане по-малко ефективна, изграждането на новия язовир е изпълнено с опасност от катастрофа.

В най-добрия случай бюджетът на страната просто ще пропусне $28 милиарда. В същото време десетки хиляди хора, чиято работа по някакъв начин е свързана със селскостопанския сектор, ще загубят работата си. В най-лошия случай икономическото развитие ще се забави. Хората ще обеднеят още повече. За местните власти това заплашва революционна ситуация, смяна на режима и размирици.

Египет е бивша британска колония. През първата половина на 20-ти век, чрез поредица от договори, британците предоставят на Кайро правото да налага вето върху всяко строителство в системата на река Нил. Така етиопците не могат да строят нищо без разрешението на Египет.

Но Етиопия игнорира тези договори като несправедливи. И сега египтяните имат 2 възможности: или да чакат катастрофа, или да бомбардират водноелектрическата централа, която днес е готова на 85%.

Ситуацията се утежнява от факта, че и двете страни по принцип нямат какво да губят. Войната за тях също е един от начините за решаване на проблемите. Така или иначе тук непрекъснато възникват конфликти: в Етиопия едва в края на 2022 г. приключи Гражданската война, която отне около 500 хиляди човешки живота.

Етиопците и египтяните са особено раздразнени от липсата на внимание от страна на Великите сили, което може да повлияе на разрешаването на конфликта. Сега обаче световните лидери обръщат цялото си внимание върху военния конфликт между Русия и Украйна. Затова дали в Източна Африка ще се появи нова гореща точка - само времето ще покаже.