Електрическата енергия е така дълбоко навлязла в бита на хората, тя е основен двигател за повечето икономическите дейности. Енергийната осигуреност и независимост е важен елемент от националната сигурността на държавите. Съоръженията генериращи електрически ток в огромни количества, осигуряващи нормалното функциониране на съвременните държави са върховни постижения на човешката инженерна и строителна практика.

Но производството на елктроенергията е и дейност, която в голяма степен оказва негативно влияние върху околната среда. Затова в последно време все по-важен става въпросът са методите на нейното производство, като развитете държави поеха курс към добиването на достатъчно електроенергия от екологично неутралните ВЕИ - възобноваемите енергийни източници.

Предлагаме ви информация за 10-те най-големи електроцентрали в света, като е важно да отбележим, че 8 от тях генерират енергия в големи мащаби от естествената сила на водата.

Снимка 592521

Източник: iStock

ВЕЦ "Три клисури" , Китай: Най-мощната в света

Китайската водноелектрическа централа "Три клисури" (Three Gorges), построена на река Яндзъ е завършена през 2003 г. и е най-мощната електроцентрала в света. Максималният й капацитет са внушителните 22 500 мегавата и по този показател водноелектрическата централа е далеч пред другите генериращи мощности на планетата. Язовирът на станцията е оборудван с 32 основни турбини.

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

В глобален мащаб има сериозна хидроенергийна криза

"Три клисури" служи не само като електроцентрала, но и като хидротехническо съоръжение, което увеличава пропусквателния капацитет на река Яндзъ и предпазва долината от наводнения. Освен това китайската водноелектрическа централа е и най-тежката сграда по отношение на масата в света - солиден бетонен язовир тежи повече от 65,5 милиона тона.

Изграждането на "Три клисури" засегна не само местните жители (около 600 000 души бяха изселени от съседните райони), но и цялата планета. НАСА изчисли, че издигането на 39 милиарда тона вода на високо е довело до намаляване на скоростта на въртене на Земята, поради което денят е станал по-дълъг с цели 0,06 микросекунди.

Снимка 598665

Източник: Wikipedia

ВЕЦ "Итайпу", Парагвай и Бразилия

Второто място в списъка на най-големите електроцентрали в света е заето от водноелектрическата централа "Итайпу" (Itaipu) на река Парана в Южна Америка. Водноелектрическата централа е най-близкият конкурент на "Три клисури" по отношение на мощността, въпреки че е много по-малка от нея. Капацитетът на електроцентралата е 14 000 MW, но по отношение на годишното производство на електроенергия Itaipu почти не изостава от китайския си конкурент, произвеждайки до 103 милиарда киловатчаса годишно.

Особеността на водноелектрическата централа е, че е построена от две държави - Бразилия и Парагвай, и монументалното съоръжение работи в полза и на двете страни. Itaipu покрива над 90% от нуждите от електричество на Парагвай и 20% от нуждите на Бразилия.

Интересен факт: това е първата електроцентрала в света, която генерира 100 милиарда kWh годишно.

ВЕЦ "Силоду", Китай

На трето място в топ 10 също е водноелектрическа централа, което не е изненадващо, защото този тип станция обикновено е най-мощната. ВЕЦ "Силоду" (Silodu) на река Джинша в Китай по отношение на максимална мощност (13 860 MW) е доста сравнима с "Итайпу". Silodu се различава не толкова по размер, колкото по височина. Съоръжението се издига на ниво от 380-600 метра и това е четвъртият по височина язовир в света.Интересен факт: всеки генератор на станцията генерира 770 MW мощност - това е повече от капацитета на целия язовир "Хувър" в Съединените щати.

Снимка 598659

Източник: Wikipedia

ВЕЦ"Белу-Монти", Бразилия

Водноелектрическата централа "Белу-Монти" (Belo Monti) е построена на притока на Амазонка, река Шингу, съвесм наскоро през 2019 година. Там искат да построят съоръжението от 1975 г., но поради отрицателното въздействие върху околната среда властите трябваше да се справят с еколозите дълго време. Мощността на бразилската водноелектрическа централа е 11 233 MW, което я прави втората по-големина в Южна Америка и четвъртата в света. Заради нестабилната сила на реката обаче гарантираният капацитет на станцията е едва 39% от максималния.

Интересен факт: планираната площ на водния басейн на "Бело Монти" беше намалена от 1225 km² на 440 km², за да се намали наводняването на селищата на местното население Bakaya.

Снимка 598662

Източник: Wikipedia

ВЕЦ "Симон Боливар", Венецуела

Водноелектрическата централа "Симон Боливар", известна още като "Гури", е станция, построена през 1986 г. на река Карони във Венецуела. След завършване на строителството тя стана рекордьор по мощност (10 235 MW), но лидерството й продължи само три години. По отношение на количеството генерирана енергия (47 милиарда kWh годишно) тази водноелектрическа централа е на четвърто място в света. ВЕЦ "Гури" покрива 65% от нуждите на страната от електроенергия.

Интересен факт: на 7 март 2019 г. се случи саботаж на "Гури", след което 23 щата на Венецуела останаха без електричество.

Снимка 598668

Източник: Wikipedia

ВЕЦ "Удунде", Китай

Изграждането на водноелектрическата централа "Удунде" (Udunde) в Китай започна през 2015 г. и тя влезе в експлоатация през 2020 година. Съоръжението на река Джинша е почти толкова голямо, колкото е максималната мощност на ВЕЦ" Гури" - 10 200 MW. Стената на водноелектрическата централа е една от най-високите в света, тъй като е построена на 240 метра височина. В сравнение с конкурентите, "Удунде" има малко турбини - само 12, но всяка има капацитет от 850 MW.

Интересен факт: инвестициите в проекта "Удунде" възлизат на 18,6 милиарда долара - това е сравнимо с годишния бюджет на Лаос.

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Hywind Tampen се намира на около 140 километра от бреговете на Норвегия

ТЕЦ "Джебел-Али", Дубай

Почти единствената електроцентрала в топ 10, която не се захранва с вода, е ТЕЦ "Джебел-Али" (Jebel Ali) близо до Дубай. Съоръжението е инсталация с комбиниран цикъл на газ и нефт, освен това е оборудвана с инсталация за обезсоляване на вода. Капацитетът на станцията е 8695 MW и е най-голямата газова електростанция в света.

Интересен факт: "Джебел Али" също така държи титлата на най-голямата инсталация за обезсоляване на морска вода (2,1 милиона m³ на ден).

ВЕЦ "Тукуруи", Бразилия

На 8-мо място в топа е друга бразилска водноелектрическа централа - "Тукуруи" (Tucurui), която е построена на река Tocantins през 1984 г. С капацитет от 8370 MW централата е първият голям водноелектрически проект в тропическите гори на Амазонка.

Интересен факт: преливникът на Tukurui има най-големия дебит в света - 120 000 кубични метра вода в секунда.

Снимка 598663

Източник: Wikipedia

Най-мощната АЕЦ в света: "Касивадзаки-Карива", Япония

Японската "Касивадзаки-Карива" (Kashiwazaki-Kariva) уверено води най-големите атомни електроцентрали на планетата, тъй като максималната й мощност е 7965 MW. Атомната централа обаче присъства на в този рейтинг само номинално - заради аварията във Фукушима през 2011 г. всички реактори на Кашивадзаки-Карива бяха спрени. Към средата на тази година все още всички енергийни блокове не работят въпреки всички опити за повторно сертифициране.

Снимка 255258

Източник: iStock

Вятърен парк "Гансу" в Китай - най-екологичната в Топ 10:

Единствената компания за напълно възобновяема енергия в списъка е Gansu Wind Farm Complex в Китай. Изграждането на вятърния парк започна през 2009 г., като все още продължават да се добавят нови генератори. В бъдеще комплексът в провинция Гансу може да се превърне в една от най-мощните електроцентрали в света с мощност над 20 000 MW, сега капацитетът на вятърната електроцентрала е същият като този на атомната електроцентрала Kashiwazaki-Kariwa - 7965 MW.

Интересен факт: вятърният парк се състои от 40 отделни станции, разположени по протежение на пустинята Гоби, където духат много силни ветрове.

Най-мощните електроцентрали в Русия

Сред руските електроцентрали се откроява Саяно-Шушенската водноелектрическата централа в Хакасия, чийто максимален капацитет е 6400 MW, пише каналът "Моята Планета" на dzen.ru. Тя също така се нарежда на 16-то място по отношение на инсталираната мощност в света. Най-мощната електроцентрала, работеща с газово гориво, в Русия е Сургутская ГЕС-2 (4800 MW). Първите 3 най-големи атомни електроцентрали в Русия сат АЕЦ "Балаково", АЕЦ "Курск" и Ленинградската АЕЦ. Всички тези ядрени електроцентрали са с мощност 4000 мегавата.