Сръбската петролна група NIS е подписала договор с китайската Shanghai Electric Group за изграждането газова топлоелектрическа централа с капацитет 200 мегавата в Панчево, Северна Сърбия.

Китайската компания е спечелила търга за проекта, конкурирайки се с компании от Гърция, Австрия, Швейцария и други китайски фирми. Централата ще е много по-ефективна от въглищните ТЕЦ-ове и ще отговаря на най-високите екологични стандарти.

Строителните дейности ще започнат през второто тримесечие на 2018 г., а в изграждането ще бъдат инвестирани общо 180 млн. евро, като по-голямата част от финансирането ще бъде осигурено от Газпром, мажоритарен акционер в NIS, съобщава сръбската петролна група.

"Надеждността на електрическото и топлинното захранване на рафинерията в Панчево и допълнителните количества електроенергия, които ще бъдат пуснати на пазара, ще осигурят необходимата енергийна стабилност за гражданите на страната", каза изпълнителният директор на NIS Кирил Тюрденев.

Снимка 321305

Източник: NIS

Топлотехническият капацитет на ТЕЦ "Панчево" ще бъде 121 гигакалории. Енергийната централа ще бъде изградена за безпрецедентно кратко време. Тя трябва да започне работа през четвъртото тримесечие на 2019 г., каза Александър Варнавски, директор на оператора на централата TE-TO Pancevo.

През 2015 г. NIS заяви, че съвместното им предприятие с "Центренергохолдинг" (подразделение на "Газпром Енерголхолдинг") планира да построи 140-мегаватов ТЕЦ в Панчево.

"Центренергохолдинг" притежава 51% от дяловото участие в съвместното предприятие, а останалата част от NIS. Съществува възможност за разширяване на ТЕЦ Панчево във втората фаза и в този случай неговият капацитет ще бъде увеличен до 208 мегавата, а инвестицията ще достигне 183 млн. евро, каза NIS.

Руската компания "Газпром Нефт" контролира 56.15% от NIS, а сръбското правителство притежава 29.87%.