Nestle отбеляза завършването на първата фаза от изграждането на новото си производство в Сурчин, Сърбия, съобщиха от компанията. Новата фабрика ще използва местно отглеждана соя, която ще бъде използвана за производството на растителното портфолио на Garden Gourmet.
Планираният производствен капацитет на фабриката е 12 000 тона годишно, като е предвиден износ за Франция, Германия, Нидерландия, Италия, Испания и Великобритания.
Новият завод ще се простира на 18 440 кв м и ще се намира в близост до съществуващата фабрика на Nestle в Сурчин, която работи от 2012 година. Отварянето на новото производство е предвидено за последното тримесечие на годината.
"Горда съм с факта, че Сърбия вече има две фабрики на Nestle и че страната е много важна бизнес локация за компанията в Европа. Изграждаме най-модерната фабрика в съответствие със зелените стандарти и отваряме вратата за нови 330 служители", заяви Маряна Давидович - мениджър в Nestle, цитирана от сръбските медии.
Президентът на Сърбия Александър Вучич, който присъства на събитието, коментира, че това е страхотна инвестиция за страната.
"Има нарастващо търсене на продукти на растителна основа и затова е важно да бъдем лидер в това да предлагаме такива продукти на местния пазар, но и в чужбина", подчерта той.
Според информацията на компанията, целта на портфолиото на Garden Gourmet е да се използва напълно соята, отглеждана в Сърбия. Освен това новата фабрика ще използва възобновяема енергия от водноелектрически централи.
Съществуващата от 2012 година първа фабрика на Nestle в Сърбия показва много добри финансови резултати и разшиляването на производството е естествен процес, коментират от световния лидер в сладкарската индустрия.