Румънският гигант OMV Petrom откри и разработва нови газови залежи в южната част на страната.

Компанията проби нов кладенец в близост до съществуващото си поле Маму, на дълбочина от 4400 м, където откри газ и кондензат. Новият кладенец вече е стартирал производство в края на октомври, извличайки над 190 000 куб. м газ на ден, съобщават от дружеството.

OMV Petrom, която е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа, е инвестирала 10 млн. eвро в пробиванетона новия кладенец и свързването му със съществуващата инфраструктура.

Полето Маму се намира в окръг Вълча, на около 200 км от българската граница. То е в експлоатация от 1980 г., като продължава да бъде едно от най-добрите производствени полета на OMV Petrom, добивайки около 4500 барела на ден. Ако се използва само за отопление, извлеченият от него газ може да затопли около 180 000 домакинства.

Ще стане ли Румъния новият голям износител на газ?

Ще стане ли Румъния новият голям износител на газ?

Румънският парламент прие закон, който ядоса потенциалните инвеститори

"По-голямата част от газовите полета в Румъния започнаха да производство преди десетилетия, те са зрели и производството намалява. OMV Petrom продължава да инвестира в проучвателни и производствени дейности, за да смекчи този спад и да гарантира сигурността на енергийните доставки.

През първите 10 месеца на тази година увеличихме инвестициите с повече от 40% в сравнение със същия период на миналата година и пробихме 89 нови кладенци и отклонения. Това се добавя към онези 9 млрд. евро, които вече са инвестирани в Upstream в Румъния в периода 2005-2017 г.", каза Петер Зелингер, член на Изпълнителния съвет на OMV Petrom, отговарящ за Upstream.