Американската компания за храни и напитки PepsiCo че ще инвестира 100 милиона долара във фабриката си за производство на храни в Попещи-Леордени.

Очаква се инвестицията да бъде приключена до 2024 г. и се смята, че ще удвои производствения капацитет на завода, съобщава още PepsiCo.

Така заводът румънският град, близо до Букурещ, ще има три нови производствени линии и нов автоматизиран склад.

Заводът на Star Foods в Попещи-Леордени има 380 служители и се простира на площ от 22 500 кв.м, според уебсайта на PepsiCo.

PepsiCo навлезе в Румъния през 2004 г. и местния лидер в производството на картофен чипс Star Foods. В компанията работят над 1800 души.

Миналата година PepsiCo завърши петгодишен инвестиционен план на стойност 40 милиона долара в своята фабрика за безалкохолни напитки Dragomiresti в Южна Румъния, като обнови производствените линии и отвори напълно автоматизиран склад.

"Като център за производство и дистрибуция за пазарите в Централна и Източна Европа, Румъния представлява основен пазар в Европа", коментира главният изпълнителен директор на PepsiCo Europe Силвиу Поповичи.

"Ще продължим да инвестираме в румънския пазар и през следващите пет години", заяви старши търговски директор на PepsiCo Източни Балкани Адриан Лакатус.

По данни на PepsiCo през последните десет години е компанията инвестирала директно 320 милиона долара в Румъния.

През август PepsiCo обяви, че е сключила споразумение за придобиване на 20% дял в румънската компания за изворна вода AQUA Carpatica.