Американската компания PepsiCo, лидер в глобалната индустрия за храни и напитки, обяви инвестиция в размер на $13 милиона в инсталиране на напълно автоматизирана (изцяло с роботи) производствена линия в Румъния. Новото производство се намира на около 300 км от София - във фабрика за безалкохолни напитки в Драгомирещ. Ходът е насочен към укрепване на позицията на компанията като регионален производствен и дистрибуторски център за Централна и Югоизточна Европа, пише Romania Insider.

Производствената линия се счита за най-автоматизираната в портфолиото на PepsiCo на Стария континент.

PepsiCo е на път да измести Coca-Cola като най-голямата компания за напитки в САЩ по пазарна стойност

PepsiCo е на път да измести Coca-Cola като най-голямата компания за напитки в САЩ по пазарна стойност

Досега стойността на PepsiCo не е надминавала тази на Coca-Cola, ако изключим един ден през 2020 година

"Новата линия може да произвежда приблизително 1 милион бутилки на ден, като едновременно с това консумира 30% по-малко енергия от конвенционалната линия", заяви Раду Беревоеску - генерален мениджър и старши търговски директор Източни Балкани в PepsiCo.

Снимка 374054

Източник: iStock

Новата линия ще произвежда 60% повече напитки за единица време, използвайки 20% по-малко CO2 емисии и намалявайки консумацията на вода с 30% на литър произведена напитка. В същото време бизнесът допринася за намаляването на количеството използвана пластмаса с приблизително 30 тона годишно, коментират от компанията.

Новата производствена линия в Румъния е оборудвана с модерни технологии от най-ново поколение, напълно интегрирани в автоматизирания складов поток с помощта на насочване на робот за обработка и съхранение на палети. Това гарантира напълно автоматизиран процес - от бутилирането до товаренето на камиони, елиминирайки изцяло необходимостта от човешка намеса.

Инвестицията от $13 милиона е съществена част от 5-годишния план за развитие на PepsiCo, реализиран във фабриката за безалкохолни напитки в Драгомирещ, на обща стойност $40 милиона. Инициативата се фокусира върху подобряване на производствените линии и повишаване на производствения капацитет до над 800 милиона литра годишно. 

През последното десетилетие PepsiCo инвестира $320 милиона в Румъния, утвърждавайки ролята си на румънския пазар, който е ключов регионален център за производство и дистрибуция.

PepsiCo инвестира $100 милиона във фабриката си за производство на храни в Румъния

PepsiCo инвестира $100 милиона във фабриката си за производство на храни в Румъния

Американската компания ще инвестира, за да удвои капацитета на завода си