И България, и Турция продължават да са част от състезанието за новия завод на Volkswagen. Това коментира президентът на България Росен Плевнелиев (2012-2016) пред "Нова телевизия".

"Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с Volkswagen, всяка една от тях продължава да участва в състезанието", смята той.

"Един концерн като Volkswagen няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете", категоричен е Плевнелиев.

По неговите думи страната ни все още не е изгубила своите шансове пред южната ни съседка.

"Дори намерихме начин да оптимизираме още повече офертата ни, т.е. в много скоро време ще представим много по-добра оферта. Убеден съм, че ние сме тази държава, която предоставя най-добрите условия", убеден е държавният глава.

Според Росен Плевнелиев изборът на Турция пред България би дал лош сигнал към инвеститорите.

"Длъжни сме да наблюдаваме внимателно този процес. Всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи. Ако Volkswagen избере Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите", допълва той.

"Категорично не съм съгласен с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на Volkswagen там би подкрепила тях", посочва още Плевнелиев.