След като в събота Конгресът одобри увеличаването на средствата за програмата за защита на доходите с допълнителни 485 млрд. долара, 310 млрд. от които ще бъдат за малките компании, само минути след като средствата станаха на разположение в 10:30 часа в понеделник, сайтът на бюрото за малките бизнеси се срина заради голямото търсене, предаде Zero Hedge.

Това доведе до невъзможност за търговските банки, които действат като посредници между агенцията и самите малки бизнеси, да се свържат с платформата. "Банкерите стоят и обновяват сайта на всеки 15 минути, за да се опитат да влязат", каза Пол Мерски от Independent Community Bankers of America. "Това е ужасно дразнещо."

Първоначалната цел на платформата, в която банките можеха да подават заявки за кредити, беше да не се случи претрупване, като не можеше една банка да пуска хиляди молби, защото се очаква и тази втора финансова инжекция да се изчерпи изключително бързо.

САЩ налива още почти $500 милиарда за защита на доходите

САЩ налива още почти $500 милиарда за защита на доходите

Според Goldman Sachs тази сума няма да е достатъчна

Според бюрото, те са получили над 100 хил. молби за кредити от повече от 4 хил. банки, което е двойно повече, отколкото при първоначалното обявяване на програмата. Това означава, че все повече бизнеси в САЩ изпитват затруднения да изплащат заплати на служителите си, макар че съществува и моралният риск компании, които не са във финансови трудности, да кандидатстват за кредитиране, което може да се превърне в грант, т.е. да не се връща.

До отпускането на втори транш се стигна, след като първоначалната сума от 350 млрд. долара беше изчерпана за малко над седмица - между 3 и 13 април. Стана ясно обаче, че дори и големи компании са се възползвали от финансирането, благодарение на вратичка в правилата. Някои от тях все пак върнаха получените суми, които в случая на веригата Shake Shack възлизаха на 10 млн. долара.

От края на миналата седмица в сила е и таван на средствата, които бюрото за малките компании отпуска на всяка банка от 60 млрд. долара.