Тайванските гиганти Foxconn и Pegatron вече разглеждат възможността за откриване на нови заводи в Мексико, предаде Reuters, позовавайки се на собствени източници. Причината за това са обтегнатите отношения между САЩ и Китай, в комбинация с пандемията от коронавирус, които създават проблеми за глобалната верига на доставки.

Според анализатори, подобен ход може да доведе до инвестиции на стойност милиарди долари, които в контекста на най-дълбоката криза на Южна Америка за последния почти век, може да се окажа икзлючително необходими.

Същевременно Foxconn и Pegatron са производители на компоненти за клиенти като Apple, като дейностите в Мексико на Foxconn ще са насочени именно към производството на iPhone. Според източниците на изданието, не е ясно дали Apple участват в процеса по миграцията на двете компании.

Приходите на Foxconn спадат заради епидемията в Китай

Приходите на Foxconn спадат заради епидемията в Китай

И Apple предупреди за понижаване на постъпленията

Прогнозата е двата производителя да вземат решение до края на годината, а изграждането на заводите им да започне след това. До момента Foxconn има пет завода в Мексико, в които произвежда телевизори и сървъри.

"Компанията наистина е във връзка с местното правителство", казва трети източник на Reuters от Foxconn, допълвайки, че преговорите все още са на ранен етап и могат да бъдат прекратени, ако броят на болните от коронавирус в страната продължи да расте.

Официално компанията няма намерение да увеличава инвестициите си в Мексико, а през юли обяви, че иска да вложи до 1 млрд. долара за завода си в Индия, в който произвежда iPhone. "Световните заводи повече не съществуват", каза Лю Янг-уей, главният изпълнителен директор на Foxconn, допълвайки, че 30% от продуктите на компанията се произвеждат извън Китай. Брандът телевизори Sharp, които са нейна собственост, вече се правят в Мексико.

"Доколкото разбирам, Pegatron също искат да преместят производството си в Мексико", каза посланикът на Тайван в страната Армандо Ченг пред Reuters, изтъквайки, че не е запознат с повече детайли. "Мексико е една от най-добрите страни за компаниите, предвид тяхната верига на доставчици."

Коронавирусът със сигурност ще удари Apple. Foxconn намали прогнозите си за 2020 г.

Коронавирусът със сигурност ще удари Apple. Foxconn намали прогнозите си за 2020 г.

Очаква се сериозен спад в продажбите на смартфони в Китай