Германският автомобилен гигант Volkswagen ще стартира пилотен проект за зелена мобилност на гръцкия остров Астипалея в Егейско море. Това са част част от усилията на германския автомобилен производител да пусне електромобили и да ограничи емисиите, пише Bloomberg.

Превозните средства на острова постепенно ще се електрифицират и ще се зареждат най-вече с местно произведена енергия от възобновяеми източници, заявиха от VW. Идеите за споделени пътувания ще помогнат за намаляване на трафика.

Идеята

Компанията ще замени около 1500 превозни средства с двигатели с вътрешно горене с 1000 електрически модела в Astypalea, включително новия ID.3 compact и ID.4 кросоувър, както и електрически скутери от испанската марка Seat на групата и електрически велосипеди. Полицейските превозни средства и автомобилите за други местни власти също ще бъдат задвижвани от електричество.

"Дългосрочната ни цел е климатична неутралност за всички", заяви в изявление главният изпълнителен директор на компанията Херберт Дийс. Шестгодишният проект ще помогне да се определи "как тази визия ще бъде постигната днес".

Volkswagen започна мащабна трансформация на продуктовата гама в проект за 33 милиарда евро и за пет години, за да разработи най-голямата гама от екологични автомобили. Използването на възобновяеми енергийни източници като слънчева енергия е от решаващо значение за климата, и използването на въглища за презареждане ограничава усилията за намаляване на емисиите.

"Астипалея ще бъде превърне в модел на устойчиво развитие не само на национално, но на европейско и глобално ниво", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по повед инвестицията. Проектът може да е пример за това как малките общности могат да се възползват от решаването на всички проблеми с нови решения, заяви той.

През февруари тази година германският концерн заяви, че проучва варианти за проект за електрически превозни средства в Гърция. Според външното министерство на страната, служители на компанията са посетили Кавала и Тасос тогава, за да проучват възможностите за проекти за мобилност, предназначени за малки острови.

"Проектът Volkswagen е вот на доверие в Гърция", каза Мицотакис.

Той е в съответствие с климатичната програма на гръцкото правителство за преминаване към зелени енергийни източници. Правителствотоподчертава, че може да привлече чуждестранни компании като VW и Microsoft дори по време на пандемията.

Междувременно Гърция се готви за пълно затваряне заради коронавируса. Мярката се предлага на властите от епидемиолози, заради COVID обстановката. Очаква се страната да бъде поставена под пълна карантина от събота сутринта за срок от три седмици.

Страната трябва да привлече инвестиции, за да се върне от дългогодишната криза, продължила десетилетие, довела до приблизително 25% спад в икономическото производство. Тази година икономиката ще се свие с повече от 8% заради икономическите последствия от пандемията. Въпреки, че се очаква безработицата да спадне до 18,6% от пика на кризата от близо 30%, процентът остава най-високият в Европа.