Малкият град от Южна България Димитровград ще претърпи през следващите две години най-големия икономически бум вероятно в последните 25 години. В близкия до Хасково град започва изграждането на два мега-завода, които ще променят коренно икономиката в региона, пише "Капитал".

Турската компания "Са-ба" и японската "Язаки" ще построят независимо една от друга свои производствени мощности в града на обща стойност 100 милиона лева. Предприятията ще произвеждат авточасти - осветление за автомобили и кабели.

С откриването на заводите, което трябва да стане най-много до две години, в града ще бъдат открити общо 3800 работни места, повечето от "Язаки".

Японската "Язаки" строи трети завод в България за 30 млн. евро

Японската "Язаки" строи трети завод в България за 30 млн. евро

Производителят на автомобилни кабелни системи търси все още мястото за новата си инвестиция

Японците вече имат два работещи завода в България - в Ямбол и Сливен, в които са заети близо 5000 души. В новия завод ще работят още 3500 души, за които ще се разчита да дойдат не само от Димитровград, но и от Хасково, Харманли и Първомай. Инвестициите на "Язаки" до момента в страната възлизат на 60 милиона евро.

Проектът на другия инвеститор - турската "Са-ба", е да инвестира 10-15 милиона лева и да създаде около 300 нови работни места. Компанията е създадена през 1976 г. и произвежда осветление за много автомобилни компании, сред които Ford, Renault, Volkswagen и AstonMartin. Продуктите й включват фарове, стопове, мигачи и т.н.