Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе е одобрила изграждането на нов завод на "Каолин" в Дулово. По проекта за повече от 150 млн. лева се работи от 5 години, но след произнасянето на РИОСВ пътят към началото на строителството е открит - няма данни актът да е бил обжалван.

Според инвестиционното предложение предприятието ще бъде изградено върху близо 312 дка, като ще има цехове, складове, бункери, жп съоръжения, собствен сондаж за вода на дълбочина 750 метра, лаборатории, административно-битов комплекс и т.н.

"Каолин" инвестира €30 милиона в нов завод в Дулово

Най-големият производител на индустриални минерали у нас строи нов завод за €30 милиона

Фабриката ще преработва каолин и кварцов пясък, разкрива 120 работни места

Заводът ще работи денонощно и ще произвежда на година по 300 000 тона кварцов пясък за стъкло, 53 000 тона керамични марки каолини, 72 000 тона калциниран каолин и 155 000 тона съпътстващи продукти от надситови и междинни фракции.

Според властите генерираните от дейността на обекта замърсители ще се разсейват и няма риск за замърсяване на въздуха в близките населени места или на водоизточници за питейно-битово снабдяване.

Намеренията на "Каолин" са да инвестира в региона над 150 млн. лева и заводът да стане един от най-модерните в света в своята сфера, каза пред "24 часа" още през септември 2021 г. председателят на Надзорния съвет на компанията Роберт Линдеман-Берк.

По думите му предприятието ще започне работа със 120 служители и целта е още толкова работни места да бъдат създадени и при подизпълнителите и доставчиците. Част от средствата ще бъдат вложени в разработката на находищата "Колобър" и "Балабана".

През 2020 г. тогавашното правителство връчи сертификат за инвестиция от клас "А" на "Каолин", като стана ясно, че само в заводът в Дулово ще струва над 60 млн. лева.

Германската "Каолин" инвестира нови 100 милиона лева в България

Германската "Каолин" инвестира нови 100 милиона лева в България

Ще строи нов завод и подобрява стари

За проекта се знае от 2016 г., когато се появи информация, че, заедно с модернизацията на фабриките си в Сеново, Ветово и Каолиново, компанията планира и нова мощност у нас. През 2019 г. беше входирано и конкретно инвестиционното намерение за него, като през 2021 г. Линдеман-Берк обяви, че плановете за завода са готови.

Процедурата в РИОСВ стигна до финалната права близо 3 години по-късно - в края на юни тази година.