Китай представи амбициите си да разшири инициативата "Един пояс. Един път" до Арктика, като разработи морски маршрути, отворени от глобалното затопляне, съобщава Reuters.

В своята първа "Бяла книга", засягаща региона, Пекин казва, че ще окуражи предприятията да построят инфраструктура и да подготвят първи опити за търговски пътувания, които ще създадат "Полярният път на коприната".

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Древната столица Сиан е от ключово значение

"Китай се надява да работи с всички партньори по изграждането на "Полярния път на коприната" чрез разработване на арктическите морски маршрути", гласи документът. Въпреки че страната е далеч от региона, тя показва все повече активност там и дори стана член с наблюдателни функции на Арктическия съвет през 2013 година.

Сред по-големите ѝ интереси в региона е нейният дял в руската Yamal за добив на газ, откъдето се очаква Китай да получава по четири милиона тона LNG годишно.

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Първата доставка от новия газов завод тръгва днес

Превозът на стоки през региона ще намали времето за доставка с поне 20 дни, в сравнение с използването на традиционния маршрут през Суецкия канал, съобщава вестник China Daily.

Нарастващият интерес на Китай в региона създава притеснения на страните там заради подозрения относно дългосрочната стратегия на Поднебесната империя - включително възможно военно развитие.

"Бялата книга" посочва и други възможности за развитие в региона, като петрол, газ, минерални ресурси, риболов и туризъм.

Китайският "Един пояс. Един път" цели да свърже Китай с Европа, Близкия Изток и отвъд чрез огромни инфраструктурни проекти в редица страни.

Инвестиции за $900 000 000 000: Мегапроектите на 2017-а

Инвестиции за $900 000 000 000: Мегапроектите на 2017-а

Вижте кои са те