Президентът на Руската федерация Владимир Путин наглежда старта на газов завод за 27 милиарда долара в покритата от сняг тундра в северен Сибир. Мислите му обаче са далеч от там - на почти 5 000 километра - в Катар, пише Bloomberg.

Двата региона имат коренно различен климат, но Путин иска да направи Арктика конкурентна при горивото, направило Катар една от най-богатите страни в света на човек от населението. Днес той ще присъства на церемония по натоварването на специално построен танкер ледоразбивач от завода Ямал в регион, който потенциално има повече газ, отколкото в Персийкия залив.

Операторът "Новатек" по-рано през седмицата обяви старта на произвдоството, в който дялове имат и Total SA, China National Petroleum Corp. и китайския фонд "Пътя на коприната". Заводът започна работа навреме и в рамките на бюджета - нещо, което е по-скоро изключения, а не правило в индустрията.

Русия влага 500 млрд. долара за разработването на Арктика за 20 г.

Русия влага 500 млрд. долара за разработването на Арктика за 20 г.

Делът на петролно-газовите приходи в руския бюджет трябва да спаднат от сегашните 52% до 45-47% до 2035 г., заяви Новак

Русия е най-големият износител на газ и от десетилетия разчита на газопроводите към Европа за основен източник на приходи. Сега цели да изгради заводи от Балтическия регион от брега на Тихия океан, за да се изправи срещу останалите държави.

Путин предприе и стъпки към подкрепа на индустрията като прекратяване на монопола на "Газпром" и освобождаването на износа от данъци. Облекченията правят газта от Арктика конкурентноспособна на всеки пазар в света - въпреки високите транспортни разходи.В Ямал "Новатек" държи 50.1 процента, Total - 20%, а китайските партньори - 29.9%.

Прогнозите за газ в Арктика са за над 70 милиона тона газ годишно, доближавайки сегашния капацитет на Катар. Ямал ще има капацитет 5.5 милиона тона годишно. Първите доставки тръгват към Китай - като признание за подкрепата.