Новозеландците гласуваха за запазване на досегашния си флаг, сочат предварителните резултати от национален референдум.

Въпросът в националното допитване е бил за това дали знамето, което включва „Юниън Джак” (традиционно име на националния флаг на Великобритания), трябва да бъде заменено от дизайн, наречен „Сребърна папрат”, който спечели при по-ранен вот, предаде BBC.

Резултатите сочат, че 56,6% от гражданите на Нова Зеландия са избрали да няма промяна, докато 43,1 на сто са предпочели новия дизайн. Регистрираните подадени гласове са били малко над 2,1 милиона.

Премиерът Джон Кий се застъпи за новия флаг, но призова новозеландците да приемат решението на хората.

Финалният резултат след преброяването на всички бюлетини ще бъде обявен следващата сряда.

Процесът по смяна на знамето на Нова Зеландия бе иницииран през 2014 г. от премиера на страната. Тогава бе създадена 12-членна комисия, която да наблюдава заданието и да подбере потенциалните знамена от хиляди предложения на обществото. Впоследствие експертите се спряха на четири дизайна и бе добавен пети, след като получи сериозна подкрепа в социалните медии.

Бяха насрочени два референдума – един в края на 2015 г., който да избере потенциалния кандидат за ново знаме, и втори през март тази година, който да реши дали изобщо да има смяна на флага. Избраното потенциално знаме бе с черен, бял и син дизайн и сребърна папрат.

Цялото упражнение премина в спорове от самото начало. Мнозина възразиха срещу това, че 12-членната наблюдателна комисия не включва нито един дизайнер, както и че е липсвало въображение в крайния списък с предложения.

Голяма част от хората в Нова Зеландия описаха процеса като ненужно скъп, тъй като общите разходи по процеса възлизат на 17 милиона щатски долара.