Англо-норвежката компания Norge Mining откри огромно находище на фосфатни скали (вид минерали) в югозападна Норвегия. Находището съдържа достатъчно минерали, за да задоволи глобалното търсене на батерии и слънчеви панели за следващите 100 години, твърдят от минната компания, цитирани от Euroactiv.

Прогнозният обем на фосфатните скали в находището е удивителните 70 милиарда метрични тона.

Количеството е сравнимо със световно признатите доказани запаси от фосфат

Според доклада на Геоложката служба на САЩ от 2022 година това количество е в размер на приблизително 71 милиарда метрични тона. Откритието привлече значително внимание и ще има огромни последици за световната фосфатна индустрия, пишат чуждестранни медии.

Срещу скъпата енергия: Гърция откри най-голямата ферма за слънчеви панели в Европа за €130 милиона

Срещу скъпата енергия: Гърция откри най-голямата ферма за слънчеви панели в Европа за €130 милиона

Фермата ще "захранва" поне 75 000 домакинства

Фосфатната скала има висока концентрация на фосфор, който е ключов компонент в изграждане на зелени технологии, но в момента има значителни проблеми с доставките.

Фосфорът е открит за първи път през 1669 година от германския учен Хениг Бранд, който търсел философския камък. Въпреки че се оказва неефективен при превръщането на обикновени метали в злато, той става основен компонент в литиево-железните фосфатни батерии, използвани в електрическите автомобили, както и за слънчеви панели и компютърни чипове.

Преди това Русия контролираше най-големите находища на свръхчисти фосфатни скали в света, като Европейският съюз предупреди, че има висок риск за доставките на тези "критични суровини".

Закон за критичните суровини

Предложеният от Европейската комисия Закон за критичните суровини през март подчертава значението на фосфата като основен елемент в производството на торове.

Глобалната икономика консумира около 50 милиона тона фосфор всяка година, като учените предупредиха по-рано тази година, че планетата може да се изправи пред "фосфогедон", ако негативните тенденции при предлагането продължат.

Франция отваря първата "гигафабрика" за батерии на електромобили

Франция отваря първата "гигафабрика" за батерии на електромобили

Страната иска да се откъсне от зависимостта си от Китай

Рекламирано като най-голямото находище в света, управляваното от Norge Mining находище притежава капацитета да задоволи нарастващото глобално търсене на торове, слънчеви панели и електрически автомобили за следващия век, казват от англо-норвежката компания.

Това откритие идва в момент, когато икономиките и корпорациите съвместно търсят устойчиви решения за намаляване на зависимостта от невъзобновяеми ресурси и минимизиране на въглеродните емисии.