Франция отваря първата си "гигафабрика" за батерии на електромобили. Заводът  е част от амбициите на президента Еманюел Макрон за реиндустриализация на страната и извоюване на независимост на сектора от Китай, съобщава световните агенции.

Фабриката е дело на Automotive Cell Company - ACC. В компанията равни дялове държат TotalEnergies, Stellantis и Mercedes-Benz, а производството трябва да започне през лятото. Според властите, до края на десетилетието трябва да започне реализацията на износа на батерии.

Амбициите на АСС са до края на 2024 година гигафабриката да разполага с годишен капацитет от 12 гигавата при открити 600 преки работни места.

Първата европейска "гигафабрика" работи на пълни обороти

Първата европейска "гигафабрика" работи на пълни обороти

Стартът на Northvolt бележи успех за Европа в индустрията за производство на батерии

До края на 2030 година капацитетът на завода трябва да се увеличи до 40 гигавата. Това е еквивалентът на 800 000 батерии годишно, при открити 2000 преки работни места.

Китай е световен лидер в производството на батерии за електрически автомобили. Франция е силно зависима, както от Китай, така и от САЩ и се надява чрез новото местно производство това да се промени и самата тя да се превърне в европейски и световен лидер в областта на батериите.