Преди малко повече от 3 месеца управлението на летище София официално премина в ръцете на новия концесионер на аерогарата "СОФ кънект". През април беше извършено плащането на първоначалното концесионно възнаграждение от 660 милиона лева, което на практика превърна компанията в единствен оператор на аерогарата в столицата.

Сега дружеството се кани да увеличи въздушния трафик с нова стратегия, включваща намаляване на таксите за кацане за авиокомпаниите, както и амбициозната цел за пускането на линия от София до Северна Америка и Азия.

Темата за връзка между България и САЩ не е нещо ново за летището, но досега до реализирането на тази цел така и не се стигна. От "СОФ Кънект" посочват, че междуконтиненталните полети до Северна Америка и Азия ще бъдат "стратегическа цел" в програмата им. Плановете на оператора са да предложат отстъпка от такса кацане в размер на 99% за авиопревозвачите.

От компанията посочват, че в сила за периода от началото на октомври до края на годината ще влязат в сила и други отстъпки от таксите за авиокомпаниите, които могат да бъдат удължени и през 2022 година.

СОФ Кънект вече официално е оператор на летище София. Ето кой ще го управлява

Летище София вече официално има нов стопанин. Ето кой влиза в управлението му

Концесионерът плати 660 млн. лв. на държавата

"Важен приоритет е превръщането на летище София в регионален хъб и насърчаването на трансферния трафик, като за трансферно преминаващи пътници по редовни международни и вътрешни линии отстъпката е 60%", посочват от компанията и допълват:

"За развитието на туризма, стимулирането на българската икономика и свързаността на регионите "СОФ Кънект" предвижда стимули и за вътрешните полети. Превозвачите с редовни пътнически линии до Бургас и Варна ще ползват отстъпка от такса кацане в размер съответно на 70% и на 90%".

За посочения период ще бъде въведено и намаляване на такса паркинг на базирани в столицата самолети. Така за паркирането на повече от 3 самолета на една авиокомпания, отстъпката е 15%, а при повече от 6 въздухоплавателни средства е 30%.

"Новата програма цели да стимулира трафика през летище София, като осигури възможности за откриване на нови дестинации, увеличаване на полетните честоти, привличане на нови авиокомпании и създаване на дългосрочни, стратегически партньорства. Всичко това е в полза на пътниците, които ще имат по-голям избор за планиране на своите пътувания. Нашите действия са насочени и към развитието на туризма и икономиката, които са неразделна част от авиационния бизнес", това сподели Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на "СОФ Кънект" АД.

Тези ангажименти бяха представени от "СОФ Кънект" скоро след като ресорният служебен министър Георги Тодоров посочи, че новият оператор не е предприел действия в изпълнение на обещаната модернизация на аерогарата.