Лий Якока, един от най-емблематичните ръководители в автомобилната индустрия, дал на Америка Ford Mustang и спасил Chrysler от колапс, почина на 94-годишна възраст. Това беше официално съобщено от ръководството на американския производител, цитирано от Reuters.

Той е починал във вторник в дома си в Бел Еър в Калифорния.

"Компанията тъгува за Лий Якока. Той изигра историческа роля в спасяването на Chrysler в момент на криза и превръщането ѝ в истинска конкурентна сила", се казва в съобщението.

Снимка 432029

Източник: GettyImages

В продължение на близо 50 години Якока работи в автомобилния сектор. Неговата кариера започва през 1946 година във Ford Motor. През годините историята на успелия син на италиански имигранти е разказана от издания, като Time, Newsweek New York Times.

Лий Якока се превръща и в една от първите знаменитости от бизнеса в Щатите, като издадената в средата на 80-те негова автобиография се превръща в бестселър.

Неговото име се свързва с идеята за продажбата на коли на лизинг, която се появява през 50-те години. Той предлага тази схема още в началото на своята кариера във Ford.

Снимка 432031

Източник: GettyImages

Якока е и човекът, който стои зад легендарния Ford Mustang. След създаването му в края на 60-те години той застава начело на автомобилния лидер.

През 1980 година Лий Якока е и човекът, който спасява Chrysler, която сега е в група с Fiat, от фалит. Благодарение на него държавата отпуска 1,2 милиарда долара под формата на гарантирани заеми за спасяването на компанията. По това време неговата заплата е намалена до 1 долар на година.