От 1 август 2016 мобилният оператор Telenor в България ще има нов главен изпълнителен директор. Компанията-майка назначава канадеца Майкъл Фоли на мястото на досегашния шеф Стайн-Ерик Велан.

Майкъл Фоли (56 г.) се присъединява към компанията на позицията изпълнителен директор на Теленор Пакистан през юли 2014 г.

Той притежава над 30 години опит в областта на продажбите, маркетинга, както и оперативен опит в сферата на телекомуникациите и продажбите на дребно, както в развити, така и в развиващи се пазари.

Той е живял и работил в над 11 държави, сред които и България, където част от ръководството конкурента "Мобилтел" от 2004 до 2005 г. Тогава той е изпълнителен директор на компанията, отговарящ за маркетинга и продажбите.

Мястото на Фоли в Пакистан ще бъде заето от Ирфан Уахаб Кхан. 

„Горд съм от постиженията ни като екип в Теленор Пакистан. Ирфан Уахаб Кхан ще се справи отлично с управлението и желая на него и на организацията всичко най-добро в бъдеще. Сега съм нетърпелив да науча повече за бизнеса и екипа в България, да покажем на клиентите си ползата от продуктите и услугите на Теленор и силата на дигитализацията“, коментира Майкъл Фоли. Той запазва позицията си на председател на Борда на директорите на Tameer Microfinance Bank в Пакистан.

Досегашната позиция на Ирфан Уахаб Кхан бе заместник изпълнителен директор и главен маркетинг директор в Теленор Пакистан. Той работи в Теленор от 12 години и е първият служител на Групата в Пакистан. Започна като главен вицепрезидент и ръководител „Корпоративна политика“ през 2014 г. Оттогава е бил на редица позиции в Групата както в Азия, така и в Европа, сред които вицепрезидент „Устройства“ и ръководител „Дистрибуция“ за Азия и Европа. Кхан също така е член на Борда на директорите на Tameer Microfinance Bank. 

Досегашният главен изпълнителен директор на Теленор България, Стайн-Ерик Велан, ще поеме функцията на старши вицепрезидент и ръководител „Корпоративно съдействие“ в Теленор Груп.

Стайн-Ерик бе изпълнителен директор на Теленор България от 2013 г., когато Теленор Груп придоби мобилния оператор GLOBUL. Под негово управление компанията бе преобразена напълно, което включваше ребрандинг, стартирането на 4G услуги и утвърждаването като лидер по отношение на предпочитанията на клиентите, рентабилност и приходи от мобилни услуги.

С изтичането на 3-годишния си договор Стайн-Ерик ще се оттегли от поста си на член на мениджмънта на Теленор Груп.