Най-големите банки в Лондон предлагат примамливи стимули за привличане на най-ценните си служители в Европа, като смекчават предишния си твърд подход към преместванията, наложителни, заради Брекзит, с наближаването на крайният срок за напускането на страната от ЕС - 29 март.

Редица кредитори, включително UBS, Nomura, BNP Paribas, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch и Standard Chartered, предлагат на служителите си да компенсират разходите им за пътуване между Европейския съюз и Обединеното кралство, ако се съгласят да се преместят в чужбина, според хора, запознати с въпроса, цитирани от Financial news.

Предложенията идват, в момент когато банките в Лондон се борят да преместят хиляди служители в Европа преди Великобритания официално да напусне блока. Кредиторите, базирани в Обединеното кралство, дотогава, за да осигурят офисите си в градове като Франкфурт, Париж и Дъблин, разполагат с достатъчно персонал, за да продължат да обслужват европейските клиенти в случай на Brexit без сделка.

Други инвестиционни банки, включително Citigroup, вместо това предоставят на персонала възможността да работят от един град в ЕС само временно, при краткосрочни, седмични дългосрочни командировки, според едно лице, което познава плановете.

С 32 дни до крайния срок за Brexit, рискът от разпадане на Великобритания от блока без сделка се увеличава. Сблъсъкът ще доведе до това, че Сити ще загуби достъп до европейските пазари за една нощ.

Германският план за Brexit: Британците да платят сметката

Германският план за Brexit: Британците да платят сметката

Как предприятията в най-голямата европейска икономика се готвят за напускането от ЕС на петия си най-голям пазар?

Джени Хиберт, глобалната практика, управляваща партньор за финансовите услуги в Heidrick & Struggles, компанията за подбор на персонал, заяви, че предлаганите на банковите ръководители туристически пакети "са привлекателни за банки, които иначе биха могли да се опитат да наемат нови служители в [градове в ЕС], където необходимите умения и опит може да се окажат трудни за намиране ".

"За банкери, които са свикнали с дълги часове и пътувания, допълнителното пътуване е благоприятно за преместването на цялото им семейство", добави тя.

Пакетите за пътници, включващи платени полети, са били предлагани на базирания в Лондон банков персонал от вицепрезидент до ниво управляващ директор на ограничена във времето база, с продължителност между шест месеца и две години от април 2019 година.

След това служителите могат да изберат да останат в Европа за постоянно или да се върнат в Лондон, казаха двама души, запознати с въпроса.

Смята се, че американските банки в Лондон предпочитат краткосрочни оферти с продължителност до шест месеца или повече неформални командировки, които дават възможност на младшия банков и помощен персонал да преминат към ЕС временно без договорни промени.

Говорител на Standard Chartered заяви, че банката е предоставила на персонала "допълнителна гъвкавост и подобрен пакет за преместване и пътуване", за да им помогне "да се установят в нов град и да управляват задачи в чужбина".

UBS мести €32 милиарда от Лондон в Германия заради Brexit

UBS мести €32 милиарда от Лондон в Германия заради Brexit

Ще бъдат съкратени около 200 работни места

Базираната във Франкфурт компания за инвестиционно банкиране заяви, че заемодателите са започнали да предлагат все по-гъвкави пакети за преместване на своите служители в Лондон през седмиците, откакто британските политици първо гласуваха за отхвърляне на предпочитаната форма на Brexit на премиера на Великобритания Тереза ​​Мей на 15 януари.

Работодателят заяви, че е накарало банковите шефове да спрат да чакат край на политическите сътресения във връзка с предстоящото разделение на Великобритания и "да вървят напред с плановете си за преместване на Brexit".

Около 1800 работни места в областта на финансовите услуги вече бяха потвърдени, че напускат Лондон, според последното проучване на публично оповестените премествания на Brexit, проведено от City of London Corporation.

Изследването, публикувано през ноември, показа, че между 5 000 и 13 000 работни места в града ще се преместят в ЕС до края на март.

Catherine McGuinness, председател на политиката в City of London Corporation, заяви, че все още са "ранните дни" от гледна точка на изпълнението на плановете за преместване на Brexit от фирмите в Сити: "Фирмите наблюдават отблизо, за да видят дали може да бъде намерен начин чрез настоящия Brexit безизходица и проучване на възможностите за преместване на персонала, ако е необходимо.

"Това ще играе важна роля при определянето на това дали виждаме повече работни места, които се преместват на континента след напускане на ЕС."

Говорители от UBS, Nomura, BNP Paribas, Morgan Stanley, Bank of America, Merrill Lynch и Citigroup бяха потърсени за коментар.

Brexit вече пълни българските летни курорти

Brexit вече пълни българските летни курорти

Сриващият се паунд ще ни донесе с 30% повече британци, сочат данни от Острова