Асоциацията на собствениците на круизни кораби в Гърция иска пътуванията по море да бъдат спрени през този сезон, предупреждавайки за опасността от разрастване на пандемията. Като причина за това предложение те посочват събитията от пролетта, които доведоха до затварянето на пристанищата в южната ни съседка.

От местното издание Kathimerini посочват, че от сектора се надяват на въвеждането на ограниченията от една страна, за да спасят имиджа на сектора, а от друга, защото очакват при подобни действия правителството да осигури подкрепа на компаниите.

И докато Гърция се готви да сложи край на круизите поне за това лято, то съседна Турция и Хърватия привличат все повече собственици на суперяхти за сметка на Испания.

След като редица държави в Европа въведоха по-строги ограничения за пътуванията по море с цел да предотвратят нов пик на заразените, други успяват да спечелят от по-разхлабените мерки. Така според Bloomberg във водите на Турция са влезли 63 яхти през този сезон, което е най-големият брой от 2017 година насам. Иначе казано те са с 26 повече в сравнение с 2019 година.

Значителен брой от посетителите в Турция са заможни руснаци, като от падането на ограниченията в Русия, до Анталия само за ден са били извършени 80 полета с общо 23 000 души на борда. С яхтата си до страната е пътувал и вторият най-заможен руснак Леонид Микелсон.

Хърватия също отчита значително увеличение на интереса на заможните туристи. През август там са минали 64 суперяхти, като сред посетителите на страната по море са били Роман Абрамович, както и най-богатият новозеландец Греъм Харт.