Пицариите и пекарните в италианския град Неапол отново работят. И то на пълна пара, след като Италия влезе във втората фаза на облекчаване на мерките за блокиране.

"Пицарията е душата на неаполитанците, а производителят на пица е артист, художник", разказва собственик на пицария в култовия град пред CNN. А сега художниците отново са на работа.

Заведенията обаче все още няма да приемат посетители. Хората могат да си купят пица на място или да си поръчат до домовете, но не и да похапнат в обектите. Това обаче е обнадеждаваща стъпка обратно към нормалността в града, който наречен "родното място на пицата".

На други места в Италия пицариите продължиха работа и доставяха храна през цялото време на пандемията. Властите в региона на Кампания обаче, където се намира Неапол, прецениха, че това може да бъде прекалено голям риск за сравнително бедния и претъпкан град, поради което беше наредено обектите да бъдат затворите изцяло.

Италия се подготвя за рестарт на бизнеса

Италия се подготвя за рестарт на бизнеса

Фабриките се отварят на 4 май

В Бавария, Германия, пък жителите имат повод за по-голяма радост. Властите там позволяват на ресторантите за хранене на открито да подновят дейност от 18 май.

Ресторантите ще се отворят отново при условие, че изискванията за дистанциране и хигиенните мерки остават в сила, пише в съобщение от местната управа. Дейността на закрито се очаква да бъде подновена седмица по-късно.

Очакват се добри новини и за хотелиерския сектор - възможно е хотелите в региона отново да заработят в края на май. Условието е сауаните, басейните и други да останат затворени.

Бавария, която граничи с Австрия и Чехия, е важна туристическа дестинация в Германия.

Германия предупреждава за големи рискове при откриване на туристическите пътувания

Германия предупреждава за големи рискове при откриване на туристическите пътувания

Външният министър на страната Хайко Маас заяви, че Европа трябва да съгласува общи критерии