Няма по-добро време от сегашното Саудитска Арабия да изгради своите нови туристически мегаатракции. Думите са на министъра на туризма на кралството Ахмед ал-Хатиб пред CNBC. "Сега е абсолютно подходящият момент ... защото, както всички знаем, разходите в условията на криза стават много, много по-привлекателни и следователно моментът за изграждане е перфектен", коментира той.

Пандемията на новия коронавирус предизвика огромни икономически проблеми по целия свят, като пътуванията и туризмът бяха засегнати пряко. Някои страни отвориха границите си отново, но индустрията продължава да отчита бавно възстановяване и слабо търсене. Според Световната туристическа организация на ООН глобалният туризъм може да бъде върнат с 20 години назад заради ефектите от Covid-19. Въпреки това миналия месец Саудитска Арабия обяви, че ще инвестира 810 милиарда долара в мащабни туристически проекти през следващите 10 години. И сега изглежда, че това това ще започне много по-скоро от очакваното.

Огромен интерес от инвеститори към саудитския "град на бъдещето" за $500 милиарда

Огромен интерес от инвеститори към саудитския "град на бъдещето" за $500 милиарда

Мегаполисът вече се строи, компании ще тестват нови технологии там

Ето и кратък поглед върху четирите най-мащабни туристически проекта на страната

1. Неом

С предвидените 500 милиарда долара за изграждането си проектът за футуристичния град Неом води в списъка на мегапроектите. Със стартирането си на североизточния бряг на Червено море от 2025 година, се очаква Неом да бъде най-големият и амбициозен интелигентен град в света. Проектът е подкрепен от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и международни инвеститори. Очаква се изцяло дигитализираният град да доведе 100 милиарда долара за БВП на Саудитска Арабия до 2030 година.

Снимка 331043

Източник: YouTube

2. Кидия (Qiddiya)

Проектът е за изграждането на огромен увеселителен комплекс и ще бъде финансиран с 10 милиарда долара. Той ще се простира на площ от цели 334 квадратни километра и ще се намира на 40 километра от центъра на столицата Рияд. Само във фаза 1 на проекта са предвидени повече от 45 по-малки проекта, които ще предоставят на посетителите достъп до над 300 развлекателни, спортни и образователни съоръжения. Сред тях - състезателна писта по стандартите на Formula 1; стадион с 20 000 места, който ще се намира на върха на огромна скала; закрита арена с 18 000 места; воден и спортен център; театър за сценични изкуства с 2 000 места; кино.

Снимка 499890

Източник: Qiddiya.com

3. Амаала (Amaala, "Ривиерата на Близкия Изток")

По проект комплексът е разположен на северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия. Той трябва да се разпростира на терен с площ 3 800 квадратни километра. Проектът стартира през септември 2018 година и се намира във фаза 1, като е предвидено да бъде готов до 2028 година. В Амаала ще има 2 500 хотелски стаи и над 800 жилищни вили, апартаменти и къщи. Обещанията са всички очаквания за изискана ваканция да бъдат надхвърлени.

Снимка 499891

Източник: Amaala.com

4. Проектът "Червено море"

Проектът "Червено море" ще посрещне първите си гости до края на 2022 година. Първата фаза от изграждането на комплекса включва 14 луксозни хотела, предлагащи 3 000 стаи. Хотелите ще се намират на общо 5 острова и две вътрешни локации. Мегапроектът също така ще включва развлекателни съоръжения, летище и необходимата помощна, логистична и комунална инфраструктура. След пълното си завършване през 2030 година, дестинацията ще предлага до 8 000 хотелски стаи на 22 острова и континенталната част.

Снимка 499902

Източник: The Red Sea Project

Амбиции за постCovid диверсификация на икономиката от петрола

Проектите са част от стремежа на кралството да диверсифицира икономиката далеч от енергийната й зависимост.

Запитан дали е подходящият момент да се налеят пари в сектора предвид несигурността, Ал-Хатиб посочи, че това е "златна възможност" за страната, тъй като работната сила е налична и цената на материалите е много по-ниска спрямо преди. Той дори призова всяко правителство да обмисли инвестиции в строителството на подобни мащабни проекти.

Части от атракциите трябва да станат факт от около 2023 или 2024 година. Министърът на туризма на екзотичната страна каза още и че се надява пандемията да приключи дотогава, а новите атракции да бъдат в готовност да стартират.

Оценка на Международната асоциация за въздушен транспорт предвижда глобалният пътнически трафик да се върне до предпандемичните си нива през 2024 година.

Саудитска Арабия разчиташе почти изключително на религиозен туризъм до 2019 година, когато започна да предлага първите си туристически визи. До 2030 година кралството се стреми да привлича 100 милиона посетители годишно, а туристическият сектор да представлява 10% от брутния вътрешен продукт.

Саудитска Арабия отваря "вратата" за чуждестранни туристи. Издава визи за 49 държави

Саудитска Арабия отваря "вратата" за чуждестранни туристи. Издава визи за 49 държави

Рияд се надява секторът да допринася за 10% от БВП към 2030-а