Традиционният разказ за началото на индустриализацията и на технологичния подем в пазара на труда обикновено започва от бунтовете във Великобритания по време на първата индустриална революция през 19 век, когато работниците реагират бурно на новостите, които заплашват да унищожат поминъка им, пише Forbes. Днес тава е особено актуално, когато сме изправени пред развитието на технологии като изкуствен интелект и роботика, които може би ще премахнат всички работни места по пътя им.

Последните изследвания от университета в Лунд очертават напредъка, постигнат от Швеция от бедна северна страна в модерна индустриална мощност, използваща електрическата енергия за трансформиране на индустрията, транспорта и селското стопанство. Електрическата революция беше втората предприета от страната и въпреки че несъмнено създаде напрежение между работодателите и служителите, тя не доведе до повишено безпокойство или гняв сред работната сила, когато работниците се бореха за по-високи заплати, вместо да спрат марша на технологиите с надеждата, че работата им може да бъде пощадена.

Как Швеция се превърна в европейската Силициева долина?

Как Швеция се превърна в европейската Силициева долина?

Скандинавската държава е начело и дължи успеха си на неочакван фактор

Работниците

През 19 век, вместо да се страхуват от масова загуба на работни места, шведските работници са изследвали как технологиите биха могли да им дадат възможност. Това е урок, който авторите на анализа, че може да бъде пример по отношение на нашата адаптация към четвъртата индустриална революция днес. Документът подчертава как шведският пазар на труда е бил място на значителна промяна в началото на 20 век, тъй като са създадени профсъюзи и са предприети стачки. Всъщност, тези удари стават все по-смели, като през 1908-а година дори е поставена бомба на кораба "Амалтея" в знак на протест срещу пристигането на британците в Малмьо.

Това предизвика продължаваща поредица от сблъсъци между работодатели и синдикати за организиран труд, които продължиха през Първата световна война. Вследствие на това политиците разширяват избирателните права на хората от работническата класа. Именно това е една от най-ключовите първи стъпки при сключването на социалния договор между гражданите и държавата в Швеция.

Електрическа революция

Това също е период, когато Швеция бързо изгражда националната си мрежа, която ще осигурява електричество за домове и работни места навсякъде. Това въвежда значителни промени на работното място, не на последно място, защото позволява на собствениците да заменят двигатели с въглища с по-малки двигатели, за да подпомогнат захранването на всяка машина. Това е по-надежден източник на енергия, който позволява темповете на производство да се повишат. Това също предизвика притеснения за отстраняване на физическа работната сила. Всъщност, някои работни позиции изчестват, а други се създават. 

В Швеция има все повече милиардери. И това е проблем за страната, бореща се за равенство

В тази европейска страна има все повече милиардери. И се оказва проблем за нея

От финансовото министерство предупреждават за нарастващ риск от задълбочаване на неравенството

Технологии и труд

Изследователите разглеждат разгръщането на електрическата мрежа, за да могат да ги сравнят с данните от преброяването на населението в Швеция по онова време. Анализът показва, че преди електрификацията всяка енория в страната е била доста хомогенна, но това се е променя именно след електрификацията. Тогава тези, които са били свързани към мрежата, са а светлинни години от останалите. И стачките постепенно отихват. Говорейки за стачки, любопитно е, че те са били най-малобройни сред шведските земеделци, макар че именно техните работни места са били най-застрашени.

Докато технологичните промени несъмнено носят страх, подозрение и безпокойство, шведският пример ни показва как технологиите могат да надграждат уменията на работниците, вместо да намаляват броя им. Но това е възможно само тогава, когато  работниците осъзнават, че трябва да се развиват, за да станат част от промяната.

Швеция иска да се откаже от парите в брой. Но това може да отнеме по-дълго време от очакваното

Швеция иска да се откаже от парите в брой. Но това може да отнеме по-дълго време от очакваното

Централната банка на страната даде сигнал, че въвеждането на дигитална крона няма да се случи преди 2026-а