40-часовата работна седмица в офиса много скоро ще е история. Това твърди съоснователят на софтуерната компания за споделяне на файлове Dropbox и стар приятел на Марк Зукърбърг - милиардерът Дрю Хюстън. Той е и част от Борда на директорите на Facebook. Пред CNN Хюстън коментира, че почти никой служител вече няма да иска да се подлага на "често изтощителните пътувания" до дадено работно място. Особено всеки ден. 

"Хората, които се занимават с високоинтелектуален труд и всички, които реално могат да вършат работата си и от разстояние едва ли вече биха допуснали да нямат контрол как да планират деня си", заяви Хюстън. Според него огромното въздействие на пандемията на върху начина, по който почти всички работим е сравнимо с въздействието на мобилните и облачните технологии.

Новата реалност след Covid-19: Служителите ще работят дистанционно 50% от времето

Новата реалност след Covid-19: Служителите ще работят дистанционно 50% от времето

Според директора на TeamViewer - един от символите на работата от вкъщи по време на блокирането

"Всъщност, много се радвам, че 40-часовата работна седмица в офиса, която е остатък от някогашната фабрична дейност, най-накрая остава завинаги в миналото. Работното място вече е навсякъде, където се работи, а работната седмица ще бъде тогава, когато трябва да си свършим работата. И тя ще бъде такава, каквато е най-подходяща за всеки отделен човек", сигурен е Хюстън.

По-отдалечената работа означава, че компаниите вече могат да наемат много хора и компании, които живеят в различни градове, дори държави, без на служителите да се налага да сменят местоживеенето си. По този начин несъмнено ще се привлекат повече таланти, подчертава милиардерът.

По време на пандемията някои хора казват, че работата от вкъщи им дава по-голяма гъвкавост, подобрен баланс между професионален и личен живот и повече автономия. Повечето работодатели, които преди са били скептични относно въздействието на отдалечената работа върху производителността, изглежда са променили мнението си. Просто защото резултатиоте са налице.

Как да печелите пари като дигитален номад?

Как да печелите пари като дигитален номад?

През следващите 10 години около 40 на 100 от хората ще работят от разстояние

Много световни компании преминават към хибридна работа като начин за задържане на служители, които не искат да се връщат в офиса за пет дни от седмицата. Експерти от пазара на труда и икономисти все пак уточняват, че докато за професии като компютърни програмисти и счетоводители е лесно да работят дистанционно, в производствените и хотелиерските предприятия, това обикновено е невъзможно.

Дрю Хюстън е съосновател на Dropbox от 2007-а година. През октомври 2020-а бизнесът му стана "първа виртуална" компания в света, защото обяви, че всички нейни служители ще работят за постоянно от вкъщи.