Емблематичната за Австралия мина Алгил, намираща се в западната част на страната, спира да работи 37 години след отварянето си. Това са потвърдили официално от оператора на съоръжението и една от най-големите компании в минната индустрия Rio Tinto.

Намиращата се на около 3000 километра от град Пърт мина преди десетилетие стана известна със своите розови диаманти със силни отблясъци.

Именно тя отговаряше за 90% от доставките на редките цветни минерали в световен мащаб, разказва The Sydney Morning Herald.

Залежите в Алгил са открити през 1979 година, като експлоатацията на мината започва през 1983 година. Първите розови диаманти се появяват на пазара през същото десетилетие.

Към днешна дата от Алгил са излезли 865 карата диаманти. Казано по друг начин това е най-голямата мина за цветни диаманти в света.

Розовите такива са голяма рядкост и са нещо уникално за Западна Австралия. Заради това, че не са често срещани, цените им също са високи. Те тръгват от около 20 000 долара и могат да достигнат до 3 милиона долара за един карат.