Цените на шоколада и виното няма да спрат да поскъпват. Прогнозите са, че заради по-високите температури и по-малкото валежи отглеждането на какао ще стане почти невъзможно. Изследвания сочат, че до 2050 г. шоколадът може да изчезне.

Какаовите зърна могат да растат само в тропическите региони около 20 градуса северно от екватора във влажно време и богата на азот почва. Близо половината от шоколада в света идва от Кот д'Ивоар и Гана. Растенията могат да живеят на на надморско равнище до 250 метра, но растящите температури ще преместят оптималната зона двойно по-високо.

Търсенето на шоколад вече надхвърля предлагането. През 2013 г. светът е консумирал около 70 000 метрични тона какао повече, отколкото са били произведени. А в следващите години предлагането може да намалее все повече, което ще предизвика ръст на цените. Компании като Mars Inc., производител на Snickers, предвижда, че до 2020 г. цената на шоколада ще скочи двойно.

За да се справи с кризата, екип от университета в Бъркли работи заедно с компанията, която ще инвестира 1 милиард долара в битка с промяната на климата. Учените пък се надяват да успеят да разработят генетично растения, които ще бъдат по-силни и няма да измрат на надморската височина, на която биват гледани в момента.През 2018 г. ще се наблюдава и скок в цената на виното. Причината е в лошото време през миналата година във Франция, Италия и Испания, откъдето идват големи количества от напитката. Ужасяващите пожари в Калифорния също ще се отразят в цената.