Всяка работа или дейност има финансово измерение, дори домакинската. От Националната статистическа агенция на Великобритания изчисляват, че прането, чистенето, готвенето и грижата за семейството представлява 1 трилион паунда от икономиката на Острова.

Експертите са изчислили още, че жените полагат средно с 60% повече неплатен труд от мъжете. Представителите на силния пол на седмица извършват общо около 16 часа такава работа, включително осигуряването на транспорт и грижа за децата. При жените часовете са 26.

Единствената сфера, в която мъжете полагат повече неплатен труд, е в шофирането. Това включва возенето на другите членове на семейството, както и на самите тях на отиване и на връщане от работа.

От агенцията са разработили и онлайн калкулатор, който помага на хората да изчислят колко точно струва тяхната домакинска работа. Според него вършенето на подобни задължения за час струва 8,58 паунда на седмица или 446 паунда на година.

Грижата за децата се изчислява на 15,28 паунда на седмица или 795 паунда на година, а готвенето съответно по 7,63 паунда и 397 паунда. Цялата стойност на неплатения труд е приблизително 56% от брутния вътрешен продукт на страната. 

Можете и вие да изпробвате калкулатора тук. Той е адаптиран за потребители от Великобритания, но поне можете да видите колко би струвала домакинската ви работи в лири.