Всеки има еднакви възможности да натрупа богатство, твърди милионерът Стив Сиболд.

Дали обаче ви е писано да станете заможни?

За да можете да прецените, прегледайте следните девет признака, за които е добре да внимавате. Макар че никой не може да предвижда бъдещето, тези избори най-вероятно няма да ускорят пътя ви към света на богатите.

Списъкът е съставен от Businеss Insidеr.

Наблягате твърде много на спестяването, но не достатъчно на печеленето

Спестяването е от основно значение за създаването на богатство, но не е добре да се фокусирате толкова много върху него, че да започнете да неглижирате печеленето – което е точно това, върху което наблягат заможните хора.

„Масите са толкова фокусирани върху това да живеят пестеливо, че изпускат огромни възможности”, пише Сиболд.

Няма нужда да зарязвате стратегиите за практично спестяване. Ако обаче искате да започнете да мислите като заможните хора, „спрете да се притеснявате за свършването на парите и се фокусирайте върху това как да изкарате повече”, съветва авторът.

За да спестявате пари, първо трябва да ги спечелите. Често срещана характеристика сред милионерите е, че те развиват многобройни източници на приходи и имат умни навици за пестене.

Не сте започнали да инвестирате

Един от най-ефективните начини да печелите повече пари с времето е като ги инвестирате, а колкото по-рано започнете – толкова по-добре.

Колкото повече можете да отделите – толкова по-добре, но дори и малка част може да постигне големи резултати, благодарение на сложната лихва.

Задоволявате се с твърда заплата

Обикновено хората предпочитат да им се плаща на база на времето – със стабилна заплата или почасово, докато богатите хора избират да получават заплащане на база на резултатите и обикновено са на частна практика.

Най-добрите знаят, че да работиш за себе си е най-бързият път към богатството, пише Сиболд.

Макар световният елит да продължава да създава бизнеси и да трупа състояние, „масите почти си гарантират живот на финансова посредственост, като стоят на работа със скромна заплата и годишно повишение”, обяснява Стив Сиболд.

Купувате си неща, които не можете да си позволите

Ако живеете над възможностите си, няма да забогатеете.

Дори и да започнете да печелите повече или да получите солидно увеличение на заплатата, не използвайте това като оправдание да си давате повишение доживот.

Преследвате нечии други мечти – а не вашите

Ако искате да сте успешни, трябва да обичате това, което правите. Това означава да определите и преследвате собствената си страст.

Твърде много хора правят грешката да преследват мечтата на някой друг – на родителите си например, обяснява Томас Корли, който е прекарал пет години в изследване на милионерите, които сами са натрупали състоянието си.

„Когато преследвате нечии други мечти или цели, накрая можете да станете нещастни от избраната професия. Представянето и заплащането ви ще станат отражение на това. Ще изпитвате финансови трудности. Просто няма да притежавате страстта, която е необходима, за да може да се случи успехът”, пише той.

Рядко излизате от зоната си на комфорт

Ако искате да натрупате богатство, да сте успешни или да напреднете в живота, ще трябва да свикнете с несигурността или дискомфорта.

Богатите хора всъщност откриват комфорт в несигурността.

„Физическият, психологическият и емоционалният комфорт е основната цел на мисленето на средната класа. Мислителите от световна класа се научават рано, че да станеш милионер не е лесно и нуждата от комфорт може да бъде опустошителна. Те се научават да изпитват удобство, докато работят в състояние на продължителна несигурност”, пише Сиболд.

Нямате цели по отношение на парите си

Парите не се появяват просто ей така – трябва да работите за това. Ако искате да натрупате състояние, трябва да имате ясна и конкретна цел преди да си съставите финансов план за постигането ѝ.

Заможните хора избират да се отдадат на постигането на богатство. Изисква се фокусиране, кураж, знания и много усилия – но е възможно, ако имате точни цели и ясна визия, подчертава милионерът Т. Харв Екър. „Причина номер едно хората да не получават това, което искат, е че не знаят какво искат. Богатите хора са напълно наясно, че искат богатство”.

Първо харчите и след това спестявате това, което е останало

Ако искате да забогатеете, трябва първо да платите на себе си.

„Това, което повечето хора правят, когато изкарат пари, е първо да платят на всички останали. Плащат на хазаина, на банката, на мобилния оператор, на правителството и т.н.”, пише милионерът Дейвид Бейч в книгата си „Автоматичният милионер”.

Вместо да харчите и след това да спестявате каквото е останало, първо пестете. Отделяйте поне 10% от брутните си доходи и автоматизирайте този процес. По този начин дори няма да виждате тези пари и ще се научите да живеете без тях”, съветва авторът.

Мислите, че забогатяването е извън възможностите ви

„Средностатистическият човек смята, че да си богат е привилегия, която се присъжда само на късметлиите. Истината е, че в една капиталистическа страна имате пълното право да бъдете богат, ако сте готови да създадете масивна стойност за другите”, пише Стив Сиболд.

Започнете да се питате: „Защо не аз?”, призовава авторът. След това започнете да мислите мащабно. Богатите хора си поставят високи очаквания. Защо не един милион долара?