На днешното си заседание Министерски съвет прие решения за откриване на 4 нови български консулства в чужбина, две от които - генерални, съобщи правителствената информационна служба.

Министерският съвет прие решение за откриването на Генерално консулство на Република България със седалище в гр. Дюселдорф, Германия, с консулски окръг, обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия и обособяването на провинция Северен Рейн-Вестфалия като негов консулски окръг значително ще подобри достъпа на българските граждани до административни и консулски услуги и ще оптимизира дейността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн.

Живеещите на територията на Германия български граждани, по официални данни на германската държава към 31 декември 2021 г., възлизат на почти 411 хил. души, като в края на 2021 г. в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български граждани.

В мотивите за откриване на новото консулство в Германия се казва, че то ще има реален принос не само в засилването на административния капацитет на консулското присъствие, но и за активизиране на диалога на местно ниво и задълбочаване на търговско- икономическите отношения.

Това ще допринесе включително и за популяризиране на България като привлекателна туристическа дестинация и за насърчаване на сътрудничество в областта на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България. Провинцията е водещ инвеститор в България, поради концентрацията на значими мултинационални компании и голям брой малки и средни предприятия.

Министерският съвет прие решение за откриването на Генерално консулство на Република България във Френската република със седалище в гр. Лион и с консулски окръг, обхващащ регионите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д'Азюр и Корсика.

Откриването на консулското представителство е аргументирано с необходимостта от подобряване на консулското обслужване на българските граждани във Франция, вследствие на техния постоянно нарастващ брой.

До този момент на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено единствено в дипломатическото ни представителство в Париж, което създава значителни затруднения за българската общност, по-голямата част, от която е концентрирана именно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. Разкриването на Генерално консулство на България в Лион с посочения консулски окръ,г би обслужвало между 30 000 - 40 000 български граждани.

Откриването на Генерално консулство в гр. Лион ще допринесе също за повишаване на равнището и интензитета на политическия диалог и сътрудничеството с втория по брой на население регион във Франция и втория най-богат френски регион със значителна политическа и икономическа тежест. Градът е и седалище на Бюрото на Световната здравна организация за подготовка и отговор на държавите срещу епидемиите; седалище е и на Международната организация на криминалната полиция ИНТЕРПОЛ.

Министерският съвет прие решение за откриване на Консулство на Република България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.

Откриването на консулство на Република България в гр. Единбург е аргументирано от нарастващия брой български граждани на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. По данни към 31 декември 2021 г., броят на получилите статут на уседналост български граждани е почти 290 000.

Консулството ще предоставя по-лесен и бърз достъп до консулски услуги, като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки и на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние.

Министерският съвет прие решение и за откриване на почетно консулство на България в Сингапур и назначаване на сингапурския гражданин Го Чи Хау Ланкс за почетен консул на страната ни.

Сингапур е наш важен партньор в региона, като през настоящата година честваме 55 години от установяването на дипломатически отношения. Очаква се разкриването на почетно консулство да допринесе за развитието на значителния потенциал на двустранните сътрудничеството в туризма, образователния и културния обмен и други области.