Участието на Гърция в Шенген може да бъде суспендирано, ако не подобри контрола на границите си и приема на мигранти, съобщава europe.bg, позовавайки се на  Financial Times .

Според изданието заплахата е била отправена към гръцкото правителство от няколко европейски представители, включително външния министър на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Европейските вътрешни министри, които се срещат в четвъртък в Брюксел се очаква да поискат повече мерки от Гърция относно контрола на бежанци в Европа, да подобрят регистрацията и да засилят сътрудничеството с ЕС.

Европейската комисия освен това е разтревожена от хуманитарната ситуация в Гърция и особено на островите, където мигрантите пристигат от Турция.

Според белгийски медии, комисарят по здравеопазването Витенис Андрюкайтис е написал писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в което описва ужасните условия на острос Лесбос, където няма спешна помощ и бебета умират от хипотермия.

ЕК и някои страни членки критикуват Гърция за това, че не не прилага европейските решения и не използва европейските инструменти за управление на ситуацията.

Гръцките власти изостават в създаването на горещи точки за приемане, контрол и регистриране на мигранти. Освен това те не са изпълнили обещанията си за организиране на преместването на бежанците в други страни и отказват помощта на Фронтекс.